Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg velge om jeg skal bo hos mamma eller pappa?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man egentlig være får å bo hos mamma eller pappa? Si en alder som er mest vanlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er noe du lurer på :-)

Jeg forstår spørsmålet ditt som at det du spør om, er hvor gammel du må være for å velge selv om du skal bo ho mamma eller pappa. Jeg svarer ut i fra det.

Når du er 13 år, har du rett til å bli hørt. Dine meninger skal vektlegges, men det er likevel foreldrene dine som bestemmer.

Dersom du ønsker å flytte til den andre foreldren din, bør du tenke nøye over hvorfor du ønsker det. Du kan stille deg spørsmål som, 'er det vondt for deg å fortsette å bo der du bor nå?' Hvis det er det, så på hvilken måte?, 'vil du miste venner, og ditt vante miljø? Hva vil det bety for deg?', 'Hvordan får du det hvis du flytter? og hva har du nå som mister du ved å flytte?'. Dette handler om å vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre. Lag gjerne en liste, så blir det mer oversiktlig.

Er bakgrunnen for spørsmålet ditt, at du ikke ønsker/klarer å bo lenger hos den foreldren du bor hos? Handler det om trivsel? Eller handler det om savn av den andre foreldren din?

Når det er tydelig for deg selv om hvor du ønsker å bo, kan du snakke med foreldrene dine, enten sammen, eller med den ene dersom du ikke har tillit til dem begge.  

Dersom det er slik at du har det vondt der du bor nå, kan du også snakke med helsesøster på skolen - slik at tingene kan bli tatt tak i.

Jeg legger ved link til en artikkel som kan være relevant.

 

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser