Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

aldersgrense neseoperasjon

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva aldersgrensen på å få en nese operasjon er. Jeg synes nesen min er stor og mange av vennene mine har også sagt det. PS: Dette er første gangen jeg skriver her på ung.no

Besvart 19.05.2017 20:30
 

Svar
Hei

Det er nødvendig med samtykke fra foreldre eller andre foresatte for å få gjennomført slike inngrep.
I Pasientrettighetsloven (§ 4-3 første ledd b)) står det at den helserettslige myndighetsalder er 16 år.

Det betyr at ungdom som har fylt 16 år i utgangspunktet har rett til å ta beslutninger i forhold til egen helse. Imidlertid er det i forarbeidene til pasientrettighetsloven gitt eksempler på avgjørelser som ikke kan tas før fylte 18 år. Som ett eksempel er det nevnt behandling som ”ikke kan omgjøres”, feks plastisk kirurgi.

Derfor har Departementet anbefalt at man skal være 18 år for å kunne samtykke til plastisk kirurgi. man må altså være 18 år før man kan få utført plastikk kirurgiske inngrep og da også en neseoperasjon hvor man kun endrer på utseende på nesen.

Når det er sagt så er dette noe jeg ikke vil anbefale deg. Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Nesens utseende og størrelse er et resultat av arv og det er ingenting en kan gjøre for å endre den.  Det beste du kan gjøre er å forsøke å akseptere deg selv som den du er.

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen om hvordan en har det i forhold til kropp og utseende, da kan helsesøster på skolen være en slik person. Du kan gjerne snakke med helsesøster, det vil jeg anbefale deg.

Lykke til.
Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

Fornøyd gutt

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting, ikke er verdt noe, og ikke har noen gode egenskaper i det hele tatt. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


ukens tema

kommentar

Fuck IT: Hvem bestemmer hva som er perfekt? Hvorfor er noe stygge? Hvorfor kan ikke alle bare være seg selv. Jeg er tretten åt og har null pupper. I lang tid har jeg vært skikkelig sjalu på folk som har det, men så fant jeg en bruker på Instagram. Selvom hun som eier den har skikkelig store pupper, sier hun noen ting som er viktig. At du ikke skal dømme folk, og at alle er perfekte. Vet ikke hvorfor det hjalp meg, men det gjorde det. Dere som er misfornøyde med dere selv burde finne en ting du liker veldig godt med deg selv. Eller finne noe eller noen som får deg til å føle deg bra Les innlegg Liten pil høyre