Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg begynne å "vape" (dampe e-sigarett)?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om vape. Assa...jeg vet det er 18 årsgrense på det. Men, jeg har sett mange av vennene mine som er 13-15 år som vaper. Jeg lurer på om dette er farlig? De har sagt at de fikk det av moren og faren sin. De spurte om å få seg vape og de sa ja. Så...jeg lurte på om det er vanlig og farlig? Men uten nikotin assa. Så kan jeg begynne å vape nå? Og hvor kan jeg kjøpe det? Helst svar fort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg vil anbefale deg å la være, men det er bare du som kan bestemme om du vil begynne å vape/dampe e-sigaretter eller ikke. Det er ingen som vet helsekonsekvensene av å begynne med vape når man er 13 år. Det kan være skadelig for lungene dine. 

På den annen side, er det mye mindre skadelig å vape enn å røyke vanlige sigaretter. Hvis du vurderer å enten begynne å røyke eller å begynne å vape, så er det best å vape. Når du ikke har nikotin i vapen, blir du heller ikke fysisk avhengig.  

Foreldrene til vennene dine skulle ikke ha gitt dem e-sigaretter, det er ulovlig. Aldersgrensen er, som du vet, 18 år. Du kan ikke kjøpe vape-utstyr eller e-sigaretter før du er 18 år.

Det er ikke vanlig at 13-15-åringer bruker e-sigaretter. Det er ikke så mange voksne som gjør det heller. De fleste voksne som vaper/damper gjør det istedenfor å røyke sigaretter fordi de er avhengige.Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser