Hopp til hovedinnholdet

Kjøre bil før man er 16 år

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg hører masse fra klassen at de har kjørt bil, moped, snøscooter og sånt. Jeg vil også prøve å kjøre bil. Jeg har bare lært meg å skru på bilen. Og når jeg skrur på, må alltid pappa eller broren min være med meg (broren min er 27 og har hatt lappen siden han var 18). Jeg har prøvd å være søt med hunde øyner og spurt pappa om vi kan kjøre til en ledig parkering, og la meg få kjøre litt der. Men pappa sier jeg må bli 16 år. Familien min har blitt skikkelig "følg loven" i det siste. Søstra mi på er sysjonom eller hva det heter, og andre broren min er politi, han som er 27 har ikke jobb men er utana ingeniør. Sry for lite komma på slutten, ble litt sliten

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for du henvender deg til UNG.NO

Du skriver at mange i klassen din får kjører forskjellige motoriserte kjøretøy før de er lovlig alder. Du får ikke lov.

Det er en grunn til at Norges lover har en grense for når man kan starte øvelseskjøring - man må være moden nok til å vurdere mange situasjoner, og  vurderingen må skje svært fort og den må være riktig. Dette krever at hjernen er utviklet nok til å gjøre disse vurderingene.

Velger man å la barn øvelsekjøre ulovlig er det større mulighet for at det skjer en ulykke hvor bilen blir ødelagt, og enda verre, mennesker blir skadet eller drept. Det er ingen forsikringer som dekker slike ulykken, hverken bilskade eller personskade. Dette vil gi store økonomiske konsekvenser for familien resten av livet.

Jeg er derfor helt enig med faren og broren din; du skal ikke kjøre bil enda, selv om du er søt og lager hunde-øyne :-)

Lykke til med øvelseskjøring, når den tid kommer.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser