Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg blir ransaket av en vekter?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vis eg ble stoppet av en vekter, og jeg nekte at han skal ransake meg , eller ransel min . Siden han / ho ikke har politimydighet til utfore ransakelse . Lenge dem ikke har mitt samtykke kan dem ikke ransake meg eller gjør noe med meg kun politiet som har grunnlag gjennom føre ransakelse på meg ? ( F.eks vis jeg går gjennom Oslo S fra t.d fly toget og skal ut av Oslo S. ) Så vis jeg nekte , og vekter ransakelse av meg så kan jeg i praktisk anmelde vekter ? " Siden dem ikke har politimydighet utførte en ulovlig ransakelse ? Nødrett betyr at vis jeg blir ransaket uten mitt samtykke kan pågrepe vekter for det , og såleis ringe politiet gi beskjed om at vekter utført ulovlig ransakelse og han er pågrepen ? Evt bruk makt for pågrepe vedkommende ! Vis politiet nekte mottat anmeldelse kan jeg og da anmelde politiet for ikke utført arbeid sitt ? Dette er bare noe lure på .

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vektere har ikke større myndighet enn det du og jeg har. De har ikke lov til å ransake deg, men dersom du er mistenkt for å for eksempel ha stjålet noe i en butikk kan en vekter holde deg igjen (pågripe deg) inntil politiet kommer. (Det som ofte skjer i praksis er at en person som har stjålet noe og som blir stoppet av en vekter frivillig går med på å vise frem vesken/sekken, og at de også viser frem legitimasjon slik at vekteren kan levere en anmeldelse til politiet. Alternativet er jo at den som blir stoppet må vente til politiet kommer, så man slipper uansett ikke unna.)

Politiet kan både pågripe og ransake deg dersom de har mistanke om at du har begått et lovbrudd. Reglene om pågripelse og ransaking finner du i straffeprosessloven kap. 14 og kap. 15. Politiet kan pågripe og ransake personer som sannsynligvis har begått en straffbar handling.

Hvis du mener at du blir ransaket ulovlig, så kan du anmelde vekteren for det. Du kan ikke pågripe vekteren, og dette har ikke noe med nødrett å gjøre. En anmeldelse må du levere til politiet på politistasjonen. Du kan også ringe til politiet, men det er usikkert om de har tid og mulighet til å rykke ut på et slikt oppdrag. Det kan være mer akutte situasjoner de må prioritere.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer

Under 15 år og gjort noe dumt?

Jente sitter i sofaen og er lei seg (colourbox.com)

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år, (straffeloven § 20 første ledd bokstav a). Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke pågripes eller straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett