Hopp til hovedinnholdet

Er det lov og ha oral sex og runke hverandre når man er 14?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kjæresten min og jeg har lyst til og starte og være seksuelle med hverandre men vi vet ikke om det er lov og ha oral sex og runke hverandre er dette lov når man er 14? Vet at man må være 16 for og ha sex men lurte på om det var lovelig og gjøre andre ting

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for spørsmålet ditt!
Det er ikke ulovlig for to som er lik i alder og modenhet å utforske seksuelt sammen. 

Som dere vet er den seksuelle lavalderen  16 år i Norge. Den er satt for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksen over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.
Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med.

Det er normalt å utforske og å være nygjerrig på sex. Det som er viktig er at det er noe dere begge ønsker, og at ingen presses til seksuelle handlinger man ikke er moden eller klar for. 

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en vond opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og kjæresten din, og vær sikker på at dette er noe dere begge har lyst. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex