Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål
Jeg er 16 og skal snart reise til Italia. Etter det jeg har hørt er aldersgrensen for alkohol (og tobakk) 16 år der. Men jeg kan vel ikke bringe det hjem til Norge da, i kofferten?
Kan jeg ha med røyk hjem i kofferten da?
^_^
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det gjelder innførsel av tobakk til Norge, er det norsk lovgivning som gjelder. Det er ikke forbudt å røyke eller snuse når man er 16 år, men det er 18 års aldersgrense for å kjøpe tobakk. Dette betyr at man også må være 18 år for å kunne ta med seg tobakk inn i landet.

I følge tobakkskadeloven er det dessuten en rekke begrensninger på hva slags typer tobakksvarer det er lov å ta med seg inn i landet. I andre land finnes det andre regelverk, og sigaretter som er lov å kjøpe i utlandet kan være forbudt å ta med seg inn i Norge. I følge loven er det for eksempel forbudt å føre inn i Norge tobakksvarer som ikke er merket med advarsel som peker på farene for helseskade ved bruk av slike. Tilsvarende skal sigarettpakker være merket med en innholdsdeklarasjon. Det er også forbudt å føre inn tobakksvarer som ved tekst, navn, varemerke, illustrasjoner eller andre tegn antyder at et spesielt tobakksprodukt er mindre helseskadelig enn andre.

Ut fra disse hensynene vil jeg altså fraråde deg å ta med deg røyk eller andre tobakksvarer i kofferten din.

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om mobbing?

Kan skoler velge å overse mobbing?