Hopp til hovedinnholdet
Gutt 12 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er glad i røyk, men jeg blir jo redd når jeg hører om hva som kan skje hvis man fortsetter, men dert kunne vel ikke blitt lagd en røyk som ikke er så farlig? ! Rett og slett en barnevenlig røyk! :D

Mange barn røyker jo fordi de syns det er kult å holde røyken. Hvis jeg føler for det; tar jeg bare å ruller avis papir hardt og røyker det :D Det er godt !
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er nok ikke mulig å lage en røyk som er ufarlig, da alt man setter fyr på potensielt kan være skadelig å få i seg. Når man setter fyr på noe, kan det oppstå skadelige kjemiske forbindelser under forbrenningen som kan være uheldige å puste inn. Dette gjelder også røyking av avispapir. Det å trekke ned noe i lungene som brenner vil irritere og kunne være skadelig for luftveiene. I tillegg kan det være en fare for å trekke brennende partikler ned i lungene.

Det at det er 18 års aldersgrense for bruk av tobakk er for å beskytte barn mot tobakkens skadevirkninger. Man ønsker altså ikke at barn skal begynne å røyke i det hele tatt, og det å lage en såkalt barnevennlig røyk vil være helt i strid med dette. I følge tobakkskadeloven er det forbudt å selge imitasjoner av tobakksvarer som kan oppfordre til bruk av slike varer til personer under 18 år. Dette betyr at det faktisk er forbudt å lage lekesigaretter eller noe som ligner på vanlig sigaretter.

Lurer du på andre ting om røyk, kan du gå inn på www.tobakk.no eller ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her jobber det hyggelige veiledere som er vant til å snakke med barn og ungdom. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, men ringer du fra mobil kan vi ringe deg opp igjen.

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om adopsjon?

Hvor gammel må du være for å være med på adopsjonsavgjørelsen?