Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma nekte meg å kjøpe hoverboard?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har spørt mamma om jeg kan få hoverboard på grunn av de har tatt bort aldersgrensen men så sa hun hvis det har vært farlig 1 gang hva er forskjellen nå. (Hvis jeg hadde fått det så hadde jeg brukt hjelm). men kan mamma nekte meg å kjøpe det??? jeg har bursdag om 1 månede og har lyst til å spare men det er jo ikke noe vits hvis jeg ikke får lov. Men poeng er hvorfor tok de bort aldersgrensen??? Håper på svar så fort som muligt :) :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Ja, din mor kan nekte deg å kjøpe og bruke hoverboard. Selv om aldersgrensen er fjernet, er det hun som har foreldreansvaret for deg og som bestemmer hva du kan gjøre og ikke gjøre. Det kan virke urettferdig fordi du betaler det selv, men det er altså hun som bestemmer. 
Hvorfor aldersgrensen vil forsvinne er fordi Samferdselsdepartementet sidestiller disse elektriske fremkomstmidlene med sykler. 
Foreldres bekymring er at barna kan skade seg når de bruker dem. Det er ingenting å holde fast i, slik som på sykler, og fallet kan få alvorlige følger hvis man faller skeivt, på noe som er skarpt i fart opp mot 20 km/t. Det å bruke hjelm beskytter hodet, men ikke ansikt, tenner, armer, ben, rygg og mage. Hvis motorikken og koordineringen ikke er ferdig utviklet, er det mye lettere å skade seg på hoverborad enn på sykkel. Når man er 13 år er ikke motorikken og koordineringen ferdig utviklet. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg, selv om jeg ikke kunne si at du kan kjøpe og bruke det. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du kjøre selvbalanserende kjøretøy?

Person på tohjuls selvbalanserende kjøretøy (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på selvbalanserende kjøretøy på ett eller to hjul. Det er heller ingen krav om bruk av hjelm, men det er absolutt å anbefale med hastigheter opp til 20 kilometer i timen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser