Hopp til hovedinnholdet

Er lunterakett lovlig?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om man kan bestille lunte på nett også lage en slik rakett: https://youtu.be/Jxk0O7vYbkM En «Lunte rakett» Hvis det er lovelig, må man bruke de på nyttårsaften eller kan man bruke de uten å feire noe på en vanlig dag?

Besvart 08.01.2019 20:09
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Det gjelder strenge regler for fyrverkeri.

Det er 18-årsgrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. For små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldergrensen 12 år.

Det er forbudt å avfyre fyrverkeri utenom tidsrommet 18.00 til 02.00 på nyttårsaften. Om man vil skyte opp raketter før klokken 18.00 på nyttårsaften så må man søke om tillatelse. Det er kun tillatt å selge fyrverkeri til privatpersoner mellom 27. og 31.desember hvert år. 

I flere av de største byene er det områder i sentrum hvor det er forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri. I Oslo gjelder det innenfor Ring 2, og ved trehusbebyggelsen på Kampen og Vålerenga. I Bergen er forbud innenfor bomringen og nær trehusbebyggelse, tilsvarende forbud finnes også i Stavanger, Trondheim og i flere andre kommuner rundt om i landet. Dette må du sjekke med din hjemkommune.

Det er ulovlig å ta med seg fyrverkeri over grensen til Norge. Dette gjelder også når du bestiller på nett. Både brannvesen og tollvesen merker at det tas med fyrverkeri som ikke er lov i Norge, men også selve importen av fyrverkeri som er lovlig i Norge er ulovlig.

Raketter med styringspinne, såkalte pinneraketter, har vært forbudt siden 2008. Disse er både ulovlige å selge og å kjøpe. Også fyrverkeri som ligner leker er forbudt.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett