Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å dirtysnakke med noen under 16 år?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er gutt 16 å jeg lurer på om det er lov å dirty snakke med jenter som er under 16 år?

Besvart 29.05.2019 19:17
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år.

Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Når det handler om "dirtysnakking" synes mange dette er spennende, og det kan være en del av forhold/flørt med noen man stoler på. Det som er utrolig viktig er at begge ønsker dette like mye og at du er helt sikker på at motparten ikke opplever det som ekkelt, overveldende eller skremmende. 

Dersom motparten din er 15 år og like moden og gira som deg, er det noe helt annet enn en 14 åring som ikke helt vet hva dirtysnakking går ut på, og som lett kan oppleve det som ubehagelig og la seg presse til ting vedkommende egentlig ikke vil.

Det kan være skikkelig vanskelig å vite hva motparten egentlig mener og opplever når man kommuniserer gjennom skjerm, og andres grenser kan bli vanskelige å oppdage. 

Å dirtysnakke kan også omfattes av en lovbestemmelse i straffeloven § 305 som viser til at seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år er straffbart. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Hvorfor sender noen nudes?

Her har du bananen min (#ikkegreit)

Noen sender nakenbilder for spenning og fordi de blir kåte, noen ønsker å flørte eller finne en kjæreste, mens andre kan føle seg presset til det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex