Hopp til hovedinnholdet

Hva står YSK og TAF for?

Annet 14 år
 

Spørsmål

hva står YSK og TAF for

Besvart 13.06.2019 12:17
 

Svar
Hei

Godt spørsmål.

Både YSK og TAF er tilbud i videregående som kombinerer yrkesfaglige og studieforberedende programområder. De er organisert slik at man oppnår både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse gjennom utdanningen. Yrkeskompetanse kvalifiserer for jobb, og studiekompetanse kvalifiserer for å søke høyere utdanning. Normalt vil det ta fem år, men YSK og TAF er komprimert og intensivt, slik at man tar det på fire år.

YSK er en forkortelse for "Yrkes- og studiekompetanse", og er den betegnelsen som nå skal brukes om alle slike tilbud. YSK-tilbud kan knyttes til alle yrkesfaglige utdanningsprogram, men tilbudet er forskjellig fra fylke til fylke.

TAF er en forkortelse for "Tekniske og allmenne fag", og var den betegnelsen som ble brukt til å begynne med, men som nå skal bort. De første tilbudene var knyttet til tekniske fag (bygg, elektro og mekaniske fag).

Du kan lese mer i artiklene nedenfor. Snakk også med rådgiver på skolen din om tilbudet som finnes i ditt fylke.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser