Hopp til hovedinnholdet

Er det greit å være 21 år og like en som er 14 år? Pedofil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det greit å være 21år å like en som er 14år? Og er man pedofil da eller hvor går grensen til å være pedofil?

Besvart 14.08.2019 21:39
 

Svar
Hei jente 14 år

Det er ikke så veldig vanlig at en person på 21 år liker (forelsker seg i) en 14 åring, men det kommer ikke inn under begrepet pedofili.

Det å like eller forelske seg, er følelser som kan være vanskelig å styre. Noe som gjør at personer noen ganger forelsker seg i noen som er mye yngre eller mye eldre enn seg selv. Du har sikkert hørt at jenter og gutter forelsker seg i læreren sin, en kjendis eller treneren sin. 

Pedofili er når en voksen person er seksuelt tiltrukket av barn som ikke har kommet i puberteten enda. Det har dermed mer med utvikling å gjøre enn alder alene. Pedofili er et begrep som brukes til mer enn det det egentlig er. Begrepet pedofili brukes ofte feilaktig fordi det i dagligtalen gjerne omfatter alle som tiltrekkes av mennesker under den seksuelle lavalder

I Norge har vi en seksuell lavalder på 16 år for å beskytte barn og unge for å ikke utsettes for seksuelle handlinger de ikke er fysisk eller mental moden for. Seksuelle overgrep mot barn er uansett strengt forbudt, uavhengig av om det er et utslag av pedofili eller noe annet. Noe som gjør at en 21 åring ikke kan ha sex med en 14 åring.

Jeg håper du fikk litt klarhet i det du lurte på. Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser