Hopp til hovedinnholdet

Hvilken effekt har energidrikker på kroppen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg har begynt å drikke masse enegidrikk di siste ukene, jeg syns 6 på 2 månder egentli ikke er så galt, men jeg vet det er en aldersgrense, men den stopper meg ikke for og drikke det uansett, det er fordi jeg ikke vet hva konsekvensene er så jeg blir ikke redd når jeg ikke merker noen ting. Men jeg føler jeg kan styre det litt selv, men her kommer noen spørsmål jeg veldig gjerne ønsker svar på: -Hvorfor ligger aldersgrensen på 14 år? -På Pure rush er det jo naturlige ingredienser, hva vil det si? -Hva er Taurin? har det bi-virkninger? -Litt info om b.l.n.t Urge Intense, Monster, Burn, Pure Rush,Mad crock, & Rockstar ? -Vil dette forstyrre vekst?. -noe mere jeg burde vite?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for ditt spørsmål!

 

Energidrikkene du nevner inneholder mye koffein. Det er ingen pålagt aldersgrense på disse produktene i følge Helsedirektoratet, men de har satt krav til produsenten om at de skal forklare hva et slikt høyt inntak av koffein kan føre til. Barn er blant annet ikke anbefalt å drikke slike energidrikker. Flere utsalgssteder og produsenter, slik du nevner, har en selvpålagt grense på alt fra 14-18 år. I artikkelen under kan du lese mer om hvorfor det er lurt å være forsiktig med inntaket av slike energidrikker, og jeg anbefaler deg å heller velge andre typer drikke.

 

Disse energidrikkene inneholder også en god del sukker, og dermed en del energi, uten at de gir kroppen noen av de næringsstoffene som den trenger. Kroppen har en dårligere evne til å registrere den mengde energi en får gjennom sukkerrik drikke. Siden det da er lett å få i seg mer energi, uten at det gir noen av de næringsstoffene (som vitaminer og mineraler) som kroppen trenger, anbefaler jeg deg å ha et begrenset inntak av sukkerrike drikker generelt.

 

Det at Pure Rush inneholder naturlige ingredienser betyr at den ikke inneholder kunstige fargestoffer, smakstilsetninger eller konserveringsmidler. Dette produktet inneholder likevel en del koffein og kan gi de samme uheldige effektene som andre koffeinholdige drikker ved et høyt inntak.

 

Taurin er en aminosyre (byggesteinene i protein). Ut i fra forsøk på mus brukes dette stoffet i energidrikker fordi det skal motvirke utmattelse og øke arbeidskapasiteten til muskler. På den måten har taurin noe av den samme effekten i kroppen som koffein, at det virker oppkvikkende og øke utholdenhet. Dette kunne vært gunstig ved trening, men forskning viser at kobinasjon av koffein og hard trening ikke er så gunstig.

Det er ikke en kjent sammenheng med at slike energidrikket hemmer veksten. Et begrenset inntak er uansett å anbefale på grunn av bl.a. årsakene nevnt over. Veksten er hovedsakling påvirket av dine gener, altså hvor høye foreldrene dine er. I tillegg vil et sunt og variert kosthold bidra til at kroppen din vokser og utvilker seg slik den skal. Legger ved en artikkel om gode råd for et sunt og variert kosthold.

 

Både i forhold til innholdet av koffein og energi er det ganske likt for de ulike energidrikkene du nevner. De fleste er jo mellom 250-500 ml. Dermed vil jo inneholdet både av energi og koffein variere noe. Hvor mye energi og koffein hvert enkelt produkt inneholder kan du undersøke ved å se på innholdsfortegnelsen på boksen. Det står også nevnt i artikkelen under.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser