Hopp til hovedinnholdet

Hvilke plikter og rettigheter får du når du blir 18 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Om noen få dager vil eg endelig bli 18 år. Når folk flest blir 18 så tenke di på at di kan kjøpe tobakk og alkohol og alt di kan gjer. Men eg lure meir på ka man "må" gjer. For eksempel når det gjelder forsikring, må eg få egen eller gjelder enda den foreldrene mine har. Også er det jo selvangivelsen, som eg har ingen anelse om ka e. Så det eg lure på e om ka andre endringa som skjer når man blir 18 en bare det at man kan kjøpe tobakk 0g alkohol.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du er opptatt av hvilke andre endringer som skjer når du blir 18 år, enn at du da kan kjøpe alkohol og tobakk. Det er viktig å være opptatt av disse tingene også da det faktisk er en del ansvar og plikter som kommer med myndighetsalderen.

 

Kort sagt, kan jeg si at du stort sett får de samme rettigheter og plikter som alle som er over 18 år i samfunnet. Du har allerede gradvis fått flere rettigheter frem til nå, som for eksempel at du kan ta deg jobb hvis du ønsker det, at du kan øvelseskjøre med bil. Med disse rettighetene har du også fått gradvis mer ansvar; du er for eksempel over den kriminelle lavalder, og kan straffes med bøter og fengsel.

 

Når du blir 18 år, kommer det meste av de siste rettighetene og pliktene på plass. Det stemmer at du må betale skatt av skattepliktig inntekt og at du har en plikt til å sørge for at opplysningene som legges til grunn for skatteoppgjøret er riktige. Det er derfor viktig å sette seg inn i hvordan dette fungerer. Du finner mye veiledning på skatteetaten sine sider. Dersom du er usikker, anbefaler jeg deg at du bruker litt tid på å lese på deres sider hvor du finner mye nyttig informasjon.

 

Du spør også om du nå er nødt til å lage egen avtale om forsikring. Mange foreldre har forsikringer som dekker de som bor sammen med dem, eller barn som de forsørger mens de studerer. Derfor kan det være lurt å spørre foreldrene dine om du fremdeles er omfattet av deres forsikringer og hvilke forsikringer du faktisk evt er omfattet av. Når du har informasjon om dette, kan du vurdere om du har behov for eller ønsker å ha ytterligere forsikringer.

 

Ellers kan jeg si at det er vanskelig å gi en uttømmende liste over alle andre ting som endrer seg når du blir 18 år. Du kan imidlertid lese litt om dette på den vedlagte linken under.

 

Lykke til!
Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser