Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg som barn gjøre for at foreldrene mine skal be om hjelp?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei!!! Jeg er en gutt på 19 år, og foreldrene mine er alkoholikere. De nekter å innse det selv, og de nekter ofte for at de har vært fulle når de har vært det osv. Det skjer som oftest i helgene, men også i ukedagene til tider. Hvis man forsøker å fortelle dem det når de er fulle blir de bare sinte og nekter fullstendig for det, og når man forsøker å snakke med dem i edru tilstand er det ofte bare benektelse og/eller at de bare beklager seg og sier det aldri skal gjenta seg. Jeg tar meg ikke særlig nær av det, så jeg vil ikke ha et svar som prøver å få meg til å føle meg bedre. Det er kjedelig at det er sånn, og det har blitt litt slik at jeg ikke vil ha med venner o.l hjem, men det har ikke ført til noe som helst fysisk belastning. Er mere slik at jeg og broren min ler av dem, men jeg vil likevel gjerne hjelpe dem for deres egen skyld. Jeg flytter snart ut, og jeg er rimelig sikker på at det vil gå ganske til helvete her når den dagen kommer. Det er ofte slik at den ene er fullere enn den andre, og da ender det med total krangel mellom de to, ettersom den "mest" edru personen beskylder den andre for å være full. Da blir det ofte litt smelling i dører, og en drita person som snubler rundt og nekter for at h*n er full. Ettersom de begge nekter for at de har et problem, er det noen måte jeg som "pårørende" kan tvinge dem til å kontakte hjelp? kan jeg ta kontakt med en evt. lege for å ta en prat med dem? Hilsen gutt 19!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver og deler dine tanker!

Du skriver at du er 19 år, bor hjemme og ønsker å finne svar på om det er noe du kan gjøre for å hjelpe dine foreldre til å søke hjelp for sine alkoholproblemer. Du skriver at  dine foreldre benekter at de har problemer med alkoholen når de er edrue,og  lover at det ikke skal skje igjen. Når de er fulle og blir konfrontert med at de har drukket skriver du at de blir sinte og bagatalliserer. Når alkoholen setter dem ut av spill blir det krangling mellom dem, smelling med dører ,og de snubler. At det skjer i helger, men og i ukedagene, og at du synes det er kjedelig at det er sånn, men at du ikke tar deg særlig nær av det. Samtidig skriver du at situasjonen hjemme har ført til at du lar være å ta med venner hjem ol.

Jeg forstår av det du skriver at du har planer om å flytte hjemmefra, men er redd for hva som skal skje med dine foreldre hvis/ når du gjør det. At du vil hjelpe dine foreldre til å få hjelp for deres egen skyld.

Jeg har snakket med mange unge som forteller det samme som deg. At de kommer fra familier der alkoholproblemer benektes og forties. At barn fra de er små og langt inn i voksenlivet har prøvd og prøver å få foreldre til å søke hjelp, men at foreldre ikke gjør det likevel. Vi vet at få av de voksne som burde søkt hjelp for sine alkoholproblemer gjør det. De som søker hjelp gjør det først når rusproblemene går utover jobb og økonomi. Da har det over lang tid gått ut over familien, og problemene har blitt omfattende og seiglivede.

Du forteller at du har tatt ansvar for, og prøvd mye for at dine foreldre selv skal innse at de har et problem. Du  snakker med dem når de er fulle og edrue om at de drikker for mye, og at konsekvensene av drikkingen gir ubehagelige følger uten at det har virket. Nå lurer du på om du kan ”tvinge” dem til hjelp. Svaret er nei. Dine foreldre er voksne og har ansvar for å søke hjelp selv. De må selv ville søke hjelp for egen del  dersom de ønsker å gjøre noe med sitt alkoholproblem. De har en fastlege som kan geleide dem inn i hjelpeapparatet for hjelp for sine problemer. Det kan hende at deres fastlege har tatt opp med dine foreldre at de har et alkoholproblem, men at dine foreldre har takket nei til hjelp, eller det kan hende at deres alkoholproblemer er skjult for fastlegen og jobben deres.

Alkoholproblemer i familien er forbundet med skam og lojalitet. I tilegg er det høye terskler for at utenforstående griper inn. Dette gjelder og øvrig familie. Dette gjør at alkoholproblemer i familien benektes og forties og fører til at skadelige oppvekstforhold skjules. Når alkoholen setter foreldre ut av spill fører det til ustabilitet, uforutsigbarhet, sviktende nærvær og redsel i familien. De som vokser opp i familier med alkoholproblemer tar seg av foreldre og søsken og lærer seg tidlig at egne behov skal komme i siste rekke. Mange jeg har møtt sier belastningen de kjenner på har gått utover deres skolegang, relasjoner til venner, og fremtidsplaner .

Jeg forstår av det du skriver at du er redd for hvordan det skal gå med dine foreldre hvis/ når du flytter ut. Kanskje er du og redd for hvordan det skal gå med din bror når du flytter ut? Du skriver ikke noe om din bror er eldre eller yngre enn deg, men hvis han er barn trenger han voksne ansvarlige foreldre som er edrue. Den beste hjelpen for din bror, og deg hadde vært om dine foreldre hadde søkt hjelp. Du har gjort det som står i din makt i håp om at det skal skje, men foreløpig har du kjempet en umulig kamp.

Du står på terskelen til å skape deg et eget liv, skolegang, jobb fremtid. Det jeg vil påpeke er at du kun har makt over det du kan gjøre noe med. Dersom din bror er mindreårig og du er bekymret for hvordan det skal gå med han når du flytter, er det viktig for din bror at andre voksne vet om hvordan han har det hjemme. En slektning, venner av familien, hjelpeapparatet?

Du skriver at du ikke tar deg særlig nær av dine foreldres oppførsel, og hvordan de blir fraværende når de drikker, eller at de benekter drikkingen. Jeg tror du tar deg nær av hva dette gjør med deg! Jeg tror du blir lei deg, sliten og kjenner deg maktesløs. Det er rimelig å kjenne på at du blir redd, og fortvilet og sint. Mange av de jeg har snakket med har opplevd at det har vært hjelpsomt å snakke med noen om de dilemmaene du beskriver at du står i, og som du lurer på hvordan du skal løse.

Kanskje synes du det er en god ide at du selv oppsøker hjelp. Du kan for eksempel gå til din fastlege og snakke om din bekymring for dine foreldre. Dersom du er student kan du ta kontakt med en rådgiver, eller psykolog innen studentskipnaden. Du kan videre ta kontakt med et pårørendesenter der hvor du bor dersom det finnes i din kommune.

Dersom du bor i Oslo, Bergen, Trondheim, eller Rogaland kan du ta kontakt med KOMPASSET. ( Terapi og rådgivning til unge som har foreldre med alkoholproblemer)www.kompasset.org  Tilbudet er gratis, og du trenger ingen henvisning.

Det finnes og en organisasjon som heter BAR ( Barn av rusmisbrukere ) www.barweb.no De gir råd og samtaler, og har en chatteside.

Jeg håper du finner ut av hva som er godt og hjelpsomt for deg fremover. Lykke til!

Hilsen Veslemøy fra KOMPASSET

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Foreldre som drikker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om foreldre som drikker