Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en 18 år gammel jente og lurte på om kan jeg kjøpe vodka eller all mulig drikke så lenge det er under 22% alkohol i det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 18 år gammel jente og lurte på om kan jeg kjøpe vodka eller all mulig drikke så lenge det er under 22% alkohol i det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden du har fylt 18 år kan du kjøpe alkoholholdig drikk i gruppe 1 og 2, se alkoholloven § 1-5. Du kan ikke kjøpe alkoholholdig drikk i gruppe 3 før du har fylt 20 år. 

Gruppe 1 er ifølge alkoholloven § 1-3 "drikk som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol".

Gruppe 2 er "drikk som inneholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol".

Gruppe 3, som du ikke har lov til å kjøpe før du fyller 20 år, er "drikk som inneholder fra og med 22 til og med 60 volumprosent alkohol".

Det er riktig at du kan kjøpe all alkoholholdig drikke så lenge det er under 22 %. Alkoholprosenten står på flasken. Så vidt jeg vet finnes det noen ferdigblandete drinker der alkoholprosenten er under 22, men vanlig ublandet vodka har vanligvis en alkoholprosent på mellom 37 og 60.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol