Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg av å drikke 3-4 shots vodka?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Er en jente på 15 år og veier 76kg Jeg skal på fest og lurer på om jeg tar 3-4 shots av 40% vodka om jeg blir okei eller normal etter 3 timer? Skal drikke mellom 18-19 tiden og lurer på om jeg blir okei til rundt 23 tiden.

Besvart 16.04.2018 14:49
 

Svar
Hei

Hvis du med "okei eller normal" mener edru, så er svaret: neppe. Hvor høy promille du får, og hvor lang tid det tar før alle spor av alkohol er ute av kroppen, varierer en del fra person til person. F.eks. vil kroppsbygning, og hvor lang tid du bruker på å drikke, være innvirkende faktorer her.

Hvis du f.eks. tar 4 shots á 40 % i løpet av en time, vil du antageligvis få en promille omkring 1 (i hvert fall i følge denne promillekalkulatoren, hvor én shot tilsvarer 0,4 dl.). Alkohol forbrennes fra blodet med en konstant hastighet på 0,15 promille i timen, noe som betyr at din promille vil være omkring 0,5-0,7 etter tre timer, noe som sannsynligvis innebærer at du er synlig beruset. Først etter 6-8 timer kan du forvente å ha 0 i promille, og kanskje også noe lengre enn som så.

For øvrig vil vi oppfordre deg til å unngå shotting, særlig over et såpass kort tidsrom. Dette medfører en rask promillestigning, som igjen vil kunne øke risikoen for potensielle bivirkninger eller helseskader, som f.eks. akutt alkoholforgiftning.

Det er helt naturlig å være nysgjerrig på alkohol, men vår oppfordring er du ikke drikker overhodet, eller i hvert fall venter noen år. Hvis du likevel har bestemt deg for å drikke, er det bedre å holde deg til drikke med en lavere volumprosent alkohol (som f.eks. øl, cider, rusbrus fremfor brennevin), drikke sakte, og kun drikke noen få enheter. Dermed blir du også gradvis bedre kjent med alkoholens virkninger, og hvor godt du tåler disse.
Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol