Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri snakket med noen om alt det som er vanskelig

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei. jeg sliter psykisk å det har jeg gjort i et år nå, det som gjør at jeg sliter er at mamma drikker seg full i helgen å det har veldig mange ganger i flere år nå. og faren min at fått seg nye dame (foreldrene mine er skilt). jeg sliter veldig på skola. jeg har en venn men han går ikke på den skola så jeg er veldig ensom. jeg har aldri snakket med noen om det her så jeg har gått rundt med alle vonde tanker inni meg. det som er nå er at jeg klarer ikke mer, jeg får depresjons anfall noen ganger, jeg bare begynner å gråte sånn helt plutselig noen ganger. jeg gråter flere ganger i uka å nå den siste tiden så har alt blitt være å jeg klarer ikke å holde ut mer så jeg trenger hjelp, men jeg klarer ikke å snakke med noen om det. hva skal jeg gjøre? jeg trenger hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 17 år!

Det er leit å lese at du har det så vanskelig nå. Du har hatt det vanskelig lenge, men aldri snakket med noen om det. Nå opplever du at det blir for mye for deg. 

Når man har mange vanskelige tanker og følelser og ikke snakker med noen om det kan det til slutt "bli for mye". Som regel handler det om at det er for vondt å kjenne på tankene og følelsene og man prøver og holde alt unna. Det som ofte skjer da er at man kan oppleve et slags sammenbrudd der alt føles håpløst og man bare gråter. Det er kanskje slik du har det nå. 

Det er vanskelig å leve med en forelder som drikker for mye alkohol. Du skriver at det har vært slik lenge. Kanskje er du bekymret for mamma samtidig som du er sint på henne som gjør det. Det er viktig å fortelle noen om det du opplever hjemme. Det er ikke å sladre, men å si ifra om at mamma trenger hjelp.

Du trenger hjelp til å håndtere alt det vonde du kjenner på nå. Jeg forstår at det kanskje er vanskelig å få sagt det til noen, men gjør et forsøk! Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som strever med noe. Helsesøster har tid til å lytte og kan gi deg gode råd. 

Ved å sette ord på de tingene du synes er vondt kan alt oppleves lettere for deg. Det er mulig å få det bedre! Helsesøster kan også hjelpe deg med hva som er best å gjøre i forhold til mamma. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie