Hopp til hovedinnholdet

Hvordan unngå blackout fra alkohol?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har i det siste fått blackout etter en kveld ute. Jeg klarer ikke å vite når jeg har fått i meg nok alkohol. Det har skjedd ting som ikke skulle skjedd. Jeg plages med at jeg ikke klarer å si nei til gutter, blir veldig flørtete av meg når jeg drikker og dermed gir feil inntrykk. Flere episoder hvor jeg har glemt navnet og hvordan personen egentlig ser ut før dagen etter. Føler meg ekkel og utnyttet av at jeg har vært full. Jeg savner nok å ha noen der som virkelig betyr noe. Jeg har flyttet langt hjemmefra av en familie som betyr masse for meg. Føler meg ensom, selvom jeg har gode venner rundt. Jeg sliter med å åpne meg og tanker blir sperret inne. Jeg har det veldig gøy når jeg drikker, helt til jeg ikke husker mer. Noen tips til hvordan man vet man må stoppe å drikke? Burde jeg oppsøke psykolog? Vil gjerne få orden på livet, og hver gang jeg prøver å drikke mindre feiler jeg gang på gang å gjør ting jeg angrer på. Håper på svar! Hilsen en fortvilet jente.

Besvart 13.05.2019 16:59
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at du ønsker å unngå denne typen hendelser - det høres ubehagelig ut. Først skal vi si litt om alkohol, blackouts og lignende, og etterpå skal vi si litt generelt om de tankene du beskriver.

Når det gjelder alkohol og blackouts, er dette noe som har stor sammenheng med hvor høy promille du har. Det er kanskje ingen overraskelse. Når promillen blir høy, blir det vanskeligere for hjernen å danne nye minner der og da. Dette innebærer at hele eller deler av kvelden kan være vanskelig å huske i ettertid.

En annen ting som ofte skjer når promillen blir høy, er at selvkontrollen blir dårligere. Dette er jo også noe du selv sier at du opplever. Det kan være vanskelig å stoppe når man først han en høy promille - derfor handler dette snarere om hvordan du kan unngå å få så høy promille i utgangspunktet.

Det beste du kan gjøre, er å planlegge nøye på forhånd, før du skal drikke. Dette er noen punkter du bør legge vekt på:

- Spis et stort måltid før du drikker. På den måten tar du opp mindre alkohol, og du tar opp alkoholen saktere. Dette medfører en mer jevn og kontrollert promillestigning.
- Planlegg på forhånd hvor mye du skal drikke, og forsøk så godt du kan å holde deg til kun dette. Dersom du er på hjemmefest bør du kun drikke det du har med deg, og takke nei dersom noen andre tilbyr deg andre ting å drikke. Jo lavere promille du har, desto lettere er det å takke nei. Dersom du drikker ute på byen, bør du kun ta med tilstrekkelig kontanter til den mengden du planlegger å drikke.
- Velg drikkevarer med en lavere volumprosent alkohol, f.eks. øl/cider/rusbrus fremfor vin, brennevin og lignende.
- Drikk gjerne noe alkoholfritt med jevne mellomrom i løpet av kvelden.
- Forsøk å drikke i et mest mulig jevnt og sakte tempo.
- Støtt deg på venner/venninner - fortell dem gjerne at du ønsker å holde alkoholbruken på et lavt nivå, slik at de kan støtte deg i å holde det målet, fremfor å utøve drikkepress (bevisst eller ubevisst).

Samlet sett kan disse tipsene hjelpe deg med å få en lavere promille, som reduserer sjansen for at du får blackouts og gjør ting du angrer på. Det sikreste du kan gjøre er jo selvsagt å ikke drikke alkohol i det hele tatt, men dersom du er fast bestemt på å drikke, gjelder det altså å være mest mulig disiplinert, og følge rådene vi nevnte.

Når det gjelder de vanskelige tankene du beskriver, er det litt mer innviklet. Du snakker f.eks. om at du føler deg ensom, at du sliter med å åpne deg, at du vil få orden på livet og lignende. Du nevner psykolog, og dette er helt klart ting du kan snakke om med en psykolog. I denne artikkelen fra Rådet for psykisk helse kan du lese om hvordan du kan få innvilget psykolog. Du kan også lese mer i vedlagte artikler.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Gjort noe dumt? Tilgi deg selv!

Gutt som grubler (colourbox.com).

Har du gjort noe du angrer på, som å såre en kjæreste eller svikte en venn? Sammen skal vi finne en måte du kan tilgi deg selv.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol