Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gjort noe jeg angrer på, skammer meg. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, for en god del dager siden var jeg og en kompis på fest, den var over tidelig så vi gikk hjem ilag. Begge to var ganske beruset, på veien hjem kom vi med ideen og å knuse bil speil. Dette gjorde vi. Dagen etter tilsto jeg til min mor fordi jeg angret og skyldfølelsen var for stor, jeg har selv erstattet alle skader og situasjonen er løst. Men nå har jeg en konstant ekkel følelse inni meg, jeg har skuffet og sviktet hele familien og føler meg konstant dritt, jeg tørr ikke gå ut av huset eller besøke noen av mine besteforeldre, venner i frykt av at de er skuffer over meg og ikke vil ha noe med meg og gjøre. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det blir vanskeligere og vanskelige og stå opp av senga fordi jeg er konstant lei meg for skammen jeg har brakt på familien. Jeg har ingen tillit med mine foreldre lengre og de er ekstremt skuffet. Jeg vet jeg har brakt dette på meg selv og fortjener dette men jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 14.08.2019 22:10
 

Svar
Hei, gutt på 16 år!

Takk for at du tar kontakt med oss for å fortelle hvordan du har det. 

Jeg tenker følgende: Det du og din kompis gjorde var ikke greit og det er klart at dette føles vondt dagen etter når man vet at det var galt. Jeg tenker at du/dere har vist innsikt og anger ved å både innrømme det som skjedde og å erstattet det som ble ødelagt. 

Vi tenker gjerne at følelser vi mennesker har felles er følelser som har "overlevd" fordi de har vært nyttige. Når det gjelder skam så er det en følelse som mange mener har overlevd gjennom evolusjon gjennom at man skal kjenne den vonde/ekle følelsen og "underkaste" seg de rundt når man har gjort noe dumt. Altså ved å innrette seg neste gang eller å ikke gjøre det på nytt. Den lureste måten å innrømme at man har gjort noe galt på er at man sier unnskyld og beklager for det man har gjort. Det har du allerede gjort. Du høres ut som en person som har rettferdighetssansen på riktig sted ettersom du kjente at dette var galt og ikke orket å holde det inni deg. Dette er et fint trekk å ha med seg som "kompass" seinere i livet! Vær glad for at du har dette kompasset. 

Jeg tenker videre at du ikke kjenner noen som ikke har gjort feil i livet. Det er greit at dine foreldre er skuffet men at de ikke bryr seg om deg/vil ha noe med deg å gjøre nå pga. dette er nok dine tanker som skremmer deg. Denne følelsen vil gå over og det er ikke sant at foreldre eller besteforeldre ikke vil ha noe å gjøre med deg fordi du har gjort dette. Jeg kan garantere deg at du ikke kjenner en eneste person som ikke har gjort noe galt i sitt liv - dette gjelder både dine foreldre, besteforeldre og alle andre. Dine foreldre og andre er nok vant til at du har vært stort sett veldig grei ettersom denne ene hendelsen utpeker seg så mye og har blitt så vanskelig for deg i ettertid. Husk at du fortsatt er en grei gutt som har gjort en dum handling. Dette forandrer ikke hvem du er.

Det høres ut som du har virkelig lært og at du ikke kommer til å gjøre noe sånt igjen. Nå har du det vondt og angrer. Dette er nok "straff" for en slik handling og det er ikke bra for verken deg eller noen andre i familien at du isolerer deg i tillegg. Jeg ville fortest mulig kommet meg ut av denne skammen og stå med hevet hode å si "unnskyld" og så komme tilbake igjen i gamle vaner med familie og venner. Denne hendelsen definerer ikke hvem du er og det er helt lov til å trø feil i livet. Alle gjør feil og følelsen du har nå vil gå over.

Ta vare på deg selv og ikke mur deg for langt inne i denne skammen - du har rettet opp det du kan og selve handlingen er det ikke noe å gjøre med.

Ønsker deg masse lykke til

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol