Hopp til hovedinnholdet

Kan det å vokse opp i en kronisk stressende situasjon bli en traume?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg skal søke et behandlingssenter primært for angst (agora, panikk, gad). Da jeg så på traumesiden deres relaterte jeg overraskende mye, men.. jeg vokste opp med en far som er alkoholiker. Jeg bodde med både mamma og pappa (og broren min). Det var alltid hysj og det ble ikke verdsatt som et problem før i år, da mamma endelig kastet han ut. Jeg vokste opp i en ekstrem frykt og uro, livredd for sinne. Jeg måtte a) passe på å ikke lage problemer eller b) passe på at alle var ok! Jeg slet masse med angst fra jeg var ca. 9 år og det var gjerne det som var "problemet" - du sliter jo sånn, så det er ikke rart, var det en psykolog som sa til meg da jeg prøvde å fortelle om kranglingen hjemme. Jeg sliter !veldig! med dissosiasjon, hater lukten av alkohol og å være rundt folk som har drukket, sinte folk.. Kan det å ha vokst opp i en så kronisk stressende situasjon blitt en slags traume? Jeg føler meg ødelagt og jeg tør nesten ikke be om hjelp for jeg forstår ikke hvorfor noen vil hjelpe meg..?

Besvart 21.09.2019 19:31
 

Svar
Hei

Det du beskriver er absolutt en mulig kilde til traumer. Kronisk stress, frykt og uro i seg selv er nok til å forårsake traumer. Når personen som skaper dette stresset i tillegg er en som skal være en omsorgsperson, blir det en dobbel belastning. Som barn er man veldig sårbar for slikt stress, og særlig hvis det pågår over lang tid, slik det gjorde for deg.

Det er veldig forståelig at du sliter med disse vanskene etter alt du har gjennomgått. Du har all rett til å be om hjelp, og det er veldig mye god hjelp å få for slike vansker. Riktig behandling kan gjøre at du får det veldig mye bedre enn du har det nå.

Du beskriver situasjonen veldig bra her, og jeg anbefaler deg å gi den samme beskrivelsen til fastlegen din, slik at du kan bli henvist og få riktig hjelp med disse vanskene.

Dersom du trenger noen å snakke med, kan du alltid ringe Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, eller Kirkens SOS-telefon på 22 40 00 40. De er der for deg og kan lytte og gi råd, så ikke nøl med å ringe dit hvis du trenger det.

Jeg legger ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Du fortjener hjelp til å få det bedre! Jeg ønsker deg lykke til

Vennlig hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Råd ved alkoholmisbruk i hjemmet

Drikker alkohol (colourbox.com)

Det er aldri din skyld at de voksne drikker. Det hjelper å snakke med noen om det du synes er vanskelig. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol