Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å drikke alkohol når en tidligere har hatt epilepsi. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har blitt invitert til en fest og der kommer det til å være alkohol, og jeg har lyst til å drikke men jeg hadde epilepsi når jeg var barn, men har det ikke lenger Greia er at hvis jeg drikker alkohol kan jeg få tilbakeslag av epilepsi meen jeg vil fortsatt drikke

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har hatt epilepsi som barn. Jeg kan dessverre ikke svare deg helt sikkert på om alkohol vil kunne utløse et anfall e.l. Dette er fordi det fins forskjellige typer epilepsi, og det kommer av på hvilken type/hvilken årsak du hadde, til epilepsien. 

Har du f eks en hjerneskade og en lav terskel for kramper (som det kalles), vil nok alkohol kunne utløse nye anfall. Skyldes epilepsien forhold som var kun da du var barn, er det mindre sannsynlig at alkohol gjør noe. 

Så om du kan drikke alkohol, avhenger av hvor lenge siden det er siden du hadde anfall, hvilken type anfall det var, og mange andre forhold. 

Du kan  spørre foreldrene dine om hvilken type epilepsi du hadde, og så kan du også spørre legen din. Legen din har taushetsplikt. Og selv om vi leger ikke kan anbefale de under 18 år å drikke, så vet en jo at dette skjer. Og du kan nok kanskje få nærmere svar på om din type epilepsi vil kunne forverres av alkohol, HVIS du velger å drikke dette. 

Men generelt så kan alkohol utløse anfall hos noen mennesker med epilepsi. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Hver gang du drikker deg full øker toleransenivået. Selv om forskjellen er liten, kreves det mer alkohol for å bli full neste gang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fakta
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fakta