Hopp til hovedinnholdet

hva skal jeg si når jeg leverer søknaden?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år og ønsker å finne meg en jobb. Jeg vet at alderen for å få seg en jobb er 18 eller mer. Med mindre det er postbud, lagerarbeid osv. du søker etter. Jeg fyller 15 i januar og tenker at sjansen er større for å få seg jobb da men jeg har en del spørsmål som jeg lurer på. Jeg søker jobb på klesbutikken BikBok. Jeg har skrevet en CV på en side med all viktig og nødvendig informasjon, og en søknad med interesser osv. Det jeg lurer på er, hva skal jeg si når jeg leverer søknaden? Og jeg har ingen andre arbeidserfaringer, annet enn at jeg har sittet barnevakt et par ganger og hjulpet min storesøster på jobb en liten stund. Er det nødvendig å ha med at jeg har vært å jobbet med storesøsteren min en stund? Hvis ja, skal jeg legge inn tlf nr. til søsteren min eller sjefen for butikken jeg arbeidet for? I tillegg lurer jeg på om barnevakt er en erfaring som jeg bør ha med i søknaden? En ting til jeg lurer på er om jeg burde ha med karaktersnittet jeg fikk før høsten, altså 8.trinn 2.termin i søknaden? Eller er det urelevant? Er det andre ting jeg bør tenke på før og når jeg leverer søknaden? Setter pris på om dere skriver informasjon og viktige ting jeg trenger for å få denne jobben! Takk for svar! Hilsen en jente på 14år :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Så flott at du vet hvor du ønsker å søke jobb! Gå til Bik Bok eller de andre butikkene der du kan tenke deg å jobbe, spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp. Si at du kan rydde, vaske og hjelpe til med det som trengs. Ofte ansettes ikke personer under 18 år i klesbutikk, men det er jo bare å prøve!

Lever gjerne en CV og jobbsøknad (se i artikkelen under svaret om hvordan det gjøres). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb. Ofte får arbeidsgiveren inn flere søknader og det er mange som er innom. Bruk derfor god tid på å lage søknad og CV, slik at du huskes lettere og skiller deg positivt ut i bunken. Selv om det ikke er noe ledig der og da, er sjansen større for at arbeidsgiveren husker deg når det er noe ledig, hvis du gir et godt førsteinntrykk.

At som er relevant for jobben er viktig å få med i en CV og søknad, så du bør absolutt skrive opp at du har hjulpet til i butikk, og at du har sittet barnevakt, men også hva denne erfaringen har gitt deg. Er du for eksempel effektiv og flink til å rydde? Høflig mot kunder? Alt som kan si noe positivt om deg skal med. Karakterer er mindre viktig, men du kan jo gjerne ha med det som viser at du jobber godt og tar ansvar etc. Ikke sett opp nummeret til søsteren eller sjefen i butikken der du jobbet, men spør denne sjefen om det er ok å gi nummeret hans/hennes til en ny arbeidsgiver - det vil si spørre om han/hun kan være referanse for deg og si noe om hvordan du jobber og er som person. 

Det verste som skjer er at du ikke får jobb der du spør, og da er det bare å lete videre til noen sier ja. Det er litt sånn jobbsøking foregår: Du må finne ut hva du kunne deg å jobbe med, og så ringe/gå rundt og høre om de stedene du kunne tenke deg å jobbe vil ansette deg.

Det er også viktig å purre opp arbeidsstedene du har gått innom i ettertid. Ring eller gå innom på nytt. Spør om sjefen/daglig leder har fått søknaden du leverte og om han/hun har fått sett på den. Hvis de sier at de skal komme tilbake til deg, purr dem opp hvis du ikke hører noe den neste uken. 

Dersom du er heldig og de har noe ledig akkurat nå, spør hva slags arbeidsoppgaver man har i jobben, hvor ofte det kan være snakk om å jobbe, hvilke arbeidstider som gjelder osv. Det er viktig at du virker motivert og viser at du har lyst på jobben. Vær positiv og smil! Vær forberedt på at arbeidsgiver kan ønske et lite intervju med deg der og da. Tenk derfor på forhånd gjennom hva du vil svare på spørsmål som:

- Hvorfor har du søkt jobben?

- Har du hatt noen jobb før?

- Blir du lett stresset?

- Hva kan du bidra med, hvorfor bør vi ansette akkurat deg?

- Nevn noen positive og noen negative egenskaper ved deg selv.

- Har du noen interesser?

- Hvor ofte kan du jobbe og når kan du begynne?

- Hvorfor vil du jobbe i klesbutikk?

HER finner du flere tips til hvordan du skal oppføre deg på selve intervjuet og hvilke spørsmål som kan dukke opp. Jeg legger også ved flere artikler under svaret som kan hjelpe deg på vei.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søknad/CV
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søknad/cv