Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
 

Spørsmål
Hva er minstelønnen når man er under 18?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det høres kanskje rart ut, men det finnes ingen lov som sier hva du skal ha i lønn. Det er ingen lovfestet minstelønn i Norge, uansett alder eller bransje. Lønnen avtales mellom deg og arbeidsgiveren din, men for rundt 75% av arbeidsplassene vil en tariffavtale bestemme hva lønnen din skal være.

Du har krav på en skriftlig beskrivelse - en lønnsslipp - som forklarer hvor mye du har fått utbetalt og hvilke trekk som er gjort. Arbeidsgiveren din har lov til å trekke deg for a) skatt, b) innskudd til pensjons- eller sykekasser og forsikringspremier og c) fagforeningenskontigent bestemt i tariffavalen.

Har kikket litt rundt og sett på hva ungdom under 18 tjener i timen. Det varierer fra 60 til 100 kroner, men er selvfølgelig helt avhengig av hva slaga arbeid du skal gjøre og om hvem som er arbeidsgiveren din. Det viktigste er at du får avklart dette på forhånd og at det er tydelig oppgitt i kontrakten du skriver under på.

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter på sommerjobben

Klippe gress (colourbox.com)

Pass på dine rettigheter! Får du problemer er det godt å vite at du kan kontakte og få hjelp av LOs sommerpatrulje på telefon, e-post eller sms.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeidskontrakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeidskontrakt


Quiz: Hva vet du om økonomi?

Hvem bestemmer hva renten skal være i Norge?

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre