Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
 

Spørsmål
Hva er minstelønnen når man er under 18?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det høres kanskje rart ut, men det finnes ingen lov som sier hva du skal ha i lønn. Det er ingen lovfestet minstelønn i Norge, uansett alder eller bransje. Lønnen avtales mellom deg og arbeidsgiveren din, men for rundt 75% av arbeidsplassene vil en tariffavtale bestemme hva lønnen din skal være.

Du har krav på en skriftlig beskrivelse - en lønnsslipp - som forklarer hvor mye du har fått utbetalt og hvilke trekk som er gjort. Arbeidsgiveren din har lov til å trekke deg for a) skatt, b) innskudd til pensjons- eller sykekasser og forsikringspremier og c) fagforeningenskontigent bestemt i tariffavalen.

Har kikket litt rundt og sett på hva ungdom under 18 tjener i timen. Det varierer fra 60 til 100 kroner, men er selvfølgelig helt avhengig av hva slaga arbeid du skal gjøre og om hvem som er arbeidsgiveren din. Det viktigste er at du får avklart dette på forhånd og at det er tydelig oppgitt i kontrakten du skriver under på.

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter på sommerjobben

Klippe gress (colourbox.com)

Pass på dine rettigheter! Får du problemer er det godt å vite at du kan kontakte og få hjelp av LOs sommerpatrulje på telefon, e-post eller sms.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeidskontrakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeidskontrakt


Quiz: Hva vet du om alkohol?

Hva er promillegrensen for bilkjøring i Norge?