Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Hvilke yrker har best lønn?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år. Jeg lurte på hvilke yrker innen for BA, TIP og El som har best lønn. Jeg lurte i tillegg på hva en vanlig elektriker tjener sånn ca. Og hva man kan spesialisere seg som elektriker å hva man tjenener ekstra mens man har spesialisert seg? Chill'n med å svare ikke noe stress :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei - takk for spørsmål!

Det er vanskelig å gi et godt svar på hvilket utdanningsprogram som leder til best lønn. På utdanning.no finner du gjennomsnittslønn for en rekke yrker - for eksempel elektriker (412 800 i 2012). Husk at lønna for en nyutdannet kan være lavere. Du kan også søke opp andre yrker her og sammenligne lønn, jobbmuligheter, utdanning og slike ting.  

Med fagbrev i elektro er det flere muligheter for videreutdanning på fagskole eller høyskole. For utdanning på høyskole trenger du generell studiekompetanse (les mer om det i artikkelen under). Du kan også enkelte steder komme inn uten studiekompetanse, for eksempel gjennom y-veien. Videreutdanning på fagskole varer i to år, og trenger ikke generell studiekompetanse. Jeg har desverre ingen tall på hvor mye høyere lønn en kan forvente etter å ha videreutdannet seg. 

Håper dette var til hjelp! 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Pass på at du har de fagene som kreves fra videregående skole.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lønn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lønn


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre