Hopp til hovedinnholdet

har jeg tenkt å jobbe, men jeg får ikke jobb

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 17 år gammel jeg er glad for at jeg har muligheten til å spørre dere ting jeg lurer på og trenger hjelp for! Siden det er snart sommer har jeg tenkt å jobbe, men jeg får ikke jobb! Jeg har prøvd å snakke med sjefen i butikkene dem er aldri til stede og jeg er jo en jente som er utålmodig og er ganske svak for min egen personlighet dvs--> noen ganger tenker jeg at jeg ikke klarer noe, ikke har noe ansvar jeg føler meg utrolig dårlig når mamma og pappa kommer fra jobb kanskje det er mange ungdommer som ikke tenker som meg men jeg blir veldig lei meg har lyst til å tjene min egen penger. Har søkt tusenfryd 2 ganger fikk ikke jobb, og det fikk meg til å tro på meg mindre fordi jeg følte meg skikelig dum da tenkte jeg at jeg ikke klarer å ha et intervju som varer bare 30 min. Jeg får skikkelig dårlig samvittighet når alle rundt meg jobber kjøper hva de vil mens jeg må bruke 500 i månen og sparer resten og ikke har en jobb jeg er lei meg for det Hjelp meg mvhjente17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet itt!


Jeg skjønner godt at det er frustrerende å søke jobber og ikke få napp. Det kan gå utover motivasjonen, men det er viktig at du tenker på at det kan ta tid å få sine første jobber og sommerjobber. Det er mange om beinet der ute, mange som ønsker en jobb, og derfor må man bare fortsette og prøve til man finner en. Det er ikke deg det er noe galt med, men det tar lang tid og man må være veldig aktiv for å få seg en jobb.

Hva har du gjort for å få jobbene du søker? Har du kartlagt alle aktuelle steder du kan jobbe, ringt og snakket med dem på forhånd, og deretter levert søknad og CV? Du kan se her og her for hvordan skrive en god CV og søknad. Tenk også gjennom dette: Får du frem dine personlige egenskaper og kunnskaper i søknaden? Er du flink til å presentere deg/gi et godt førsteinntrykk når du ringer? Kan du bli bedre på noen av disse tingene

Arbeidsgivere ønsker motiverte ansatte som har lyst til å jobbe der. Derfor er det kjempeviktig at du i søknaden får fram hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der. Vis også hvordan du kan bidra. Si også noe om erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende som har lært deg noe som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Selv om du kanskje ikke har så mye jobberfaring fra før, ikke glem at også annen erfaring er viktig erfaring. Kanskje har du vært kaptein for fotballaget, sittet i elevrådet på skolen, eller passet småsøsken hjemme? Hva har du lært av dine tidligere erfaringer og hvordan kan du bruke erfaringene dine i jobben som du søker? Dette må du tenke godt gjennom.

Steder det kan være aktuelt å se etter sommerjobb er for eksempel:

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk, bensinstasjon
  • på restauranter, kafeer, hotell, pensjonater og liknende
  • på campingplass, hytteutleie etc.
  • i parker, gravlunder, på gårder etc
  • som avisbud
  • i barnehager, SFO, sommerskolen
  • eldrehjem/sykehjem/sykehus


For å finne jobber er det lurt å gjøre som du har gjort, nemlig ringe eller gå rundt, spørre etter sjefen/daglig leder, presentere deg og høre om de trenger hjelp i sommer. Mange får også jobb gjennom nettverket sitt. Fortell derfor også alle du kjenner at du er på jakt etter jobb til sommeren.

I flere kommuner har man en sommerjobb-ordning. Hør med kommunen der du bor i om dette finnes, og hvordan du kan søke om å få bli med i en slik ordning, eller om du er for gammel. Hvis man får en sommerjobb gjennom kommunen, går det ofte ut på å vedlikeholde offentlige parker og andre friarealer (plante blomster, klippe plen osv), men også jobb på sykehjem etc kan være aktuelt. 

Du kan også lære mer om hvordan man skal skrive jobbsøknader, hvordan presentere seg når man søker jobber, osv ved å kontakte JobbX. JobbX i Oslo holder nemlig jevnlig kurs for ungdom som skal søke sine første jobber, men de kan også hjelpe deg over telefon eller e-post. Tilbudet er gratis. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Kanskje du kan kontakte dem eller få noen tips på deres nettsider?

Jeg legger ved noen artikler under svaret. Masse lykke til med jobbjakta!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Tid for å tenke sommerjobb!

Sommerjobb

Det er lurt å planlegge tidlig hvis du ønsker en sommerjobb. Trenger du tips kan du starte med å sjekke ut Ung.nos sommerjobbsider.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt