Hopp til hovedinnholdet

jente 13 vil ha jobb

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 13 år. Jeg vil gjerne jobbe litt uten om hjemme. Men hva kan jeg gjøre jeg vil gjerne tjene litt penger i tileg. Jeg vil gjerene bli lærer når jeg blir stor. PS: skjønte dere hva jeg mente?? Hilsen fortvilet jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke lett å vite hvordan man skal gå fram for å finne sin første jobb. Uansett er det viktig at du begynner jakten tidlig. De mest populære sommerjobbene og deltidsjobbene forsvinner først. Spør alle du kjenner om de vet om noe sted der de trenger personer som kan jobbe. Kanskje vet naboen om noe, eller noen i familien din. Venner av deg kan ha sett at en bestemt bedrift leter etter deltidsansatte. Bruk kontaktnettet ditt!

Det er også lurt å gå innom butikker og bedrifter du kan tenke deg å jobbe i. Ta med søknad og CVen din (les mer om CV her). Kle deg ordentlig og gå alene, uten vennegjengen. Spør høflig om å få snakke med daglig leder eller den som er ansvarlig for ansettelser. Kanskje tar de i mot søknader for sommerjobb eller deltidsjobb. Vær også forberedt på at de kan spørre deg om et lite intervju der og da.

Ikke alle stillinger lyses ut. Derfor er det viktig at du følger med rundt deg - spør, ring rundt og si ifra til folk du kjenner at du er på jobbjakt.

Hva slags jobb vil du ha?

Tenk gjennom hva du er interessert i. Arbeidsgiver ønsker motiverte ansatte. Det er for eksempel ikke så lurt å søke jobb i barnehage hvis du hater barnegråt og møkkete klær. Men husk at du ikke kan regne med at den første jobben din er "drømmejobben", så ikke still for høye krav.

I en søknad er det viktig å få fram hva du kan bidra med:

  • Motivasjonen din for å søke jobb i AKKURAT DEN BEDRIFTEN er viktig. Hvorfor har du lyst til å jobbe akkurat der? Dette må komme tydelig fram. Bedriften vil ha motiverte folk på jobb, så det er viktig at du virkelig viser i søknaden at du kan bidra, og hvordan.
  • Erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, klubb/lag. hobbyer og liknende har lært deg mye som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Selv om du kanskje ikke har så mye jobberfaring fra før, ikke glem at også annen erfaring kan være relevant. Kanskje har du vært kaptein for fotballaget, sittet i elevrådet på skolen eller passet småsøsken hjemme? Hva har du lært av dine tidligere erfaringer og hvordan kan du bruke erfaringene dine i jobben som du søker? Dette må du tenke godt gjennom.

Hvilke jobber finnes?

Hvis du er interessert i helse og omsorg så kan det være aktuelt å lete etter jobber på eldresenter, sykehjem og liknende. Ofte trenger de folk til ekstravakter eller nattevakter, særlig på sommeren og i julen når mange av de faste ansatte skal ha ferie.

Hvis du er glad i å passe barn så kan det hende at noen i nabolaget ditt ønsker barnevakt av og til. Hvis du er litt eldre så finnes det jobber som assistent i barnehage, på aktivitetsskolen/SFO, som lærervikar på barneskolen eller som støttekontakt for barn eller ungdom. Om du driver med en idrett så trenger kanskje klubben din trenere til de yngre utøverne/lagene. Spiller du i korps eller synger i kor så går det an å spørre om å væreinstruktør for de yngre i korpset/koret. Ofte trenger også fritidsklubber deltidsansatte. Ikke vær redd for å spørre. Det verste som kan skje er jo at de sier nei. De fleste vil bli veldig glade for at du har lyst til å jobbe for dem, selv om de kanskje ikke har noe ledig akkurat nå.

Selv om du er under 18 år så finnes det muligheter i både matbutikker, kiosker, klesbutikker, frisører, kafeer osv. Innen service og salg så søkes det ofte etter deltidsansatte og personer som kan jobbe på kvelder, i helger og ferier. Noen steder må man være over 18 år fordi man står i kassa, selger alkohol eller har låseansvar. Andre steder kan man få jobb selv om man er yngre. Arbeidsoppgaver er da ofte rydding i hyller, sortering av varer, hjelpe kunder og liknende. Før jul bør du også spørre på kjøpesenteret om de trenger noen til å betjene pakkedisk eller være ekstrahjelp i perioder med mange kunder. Sjekk også om den lokale campingplassen eller hytteutleia trenger folk til å stå i kiosken, plukke søppel eller gjøre rent i hytter. Mulighetene er mange...

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb