Hopp til hovedinnholdet

jeg lurte på om man kan skaffe seg jobb når man er 14

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Mammaen min har veldig dårlig råd, hun har ikke jobb for tiden. Jeg trenger nye klær, skoleutstyr og andre ting. Men jeg har ikke samvittighet til å spørre henne om penger. Så jeg lurte på om man kan skaffe seg jobb når man er 14? og hva er mulighetene innen det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Du er kanskje klar over at det ikke er din oppgave å skaffe klær og ting du trenger til skolearbeid, men jeg skjønner situasjonen du er i. Det er veldig fint at du ønsker å bidra hjemme og hjelpe moren din når hun sliter økonomisk. 

De aller fleste jobber som er aktuelle for ungdom finner man ved å aktivt gå rundt og spørre, eller gjennom noen man kjenner.

Ring eller oppsøk butikker, kafeer eller andre steder du kommer på. Ofte kan det være fint å gå innom og spørre etter daglig leder/sjefen. Da får hun eller han inntrykk av hvem du er, og om du virker motivert. Fortell litt om deg selv, og si at du ønsker en ekstrajobb ved siden av skolen. Det verste som skjer er at de ikke trenger noen, eller at de ikke ansetter så unge personer, og ingenting skjer om man ikke prøver.

Andre jobber som er aktuelle for ungdom får man ofte gjennom noen man kjenner. Vet du for eksempel om noen som trenger hjelp til hagearbeid, hjelp til å ta inn posten og vanne blomster når de er på ferie, mate undulaten, gå tur med hunden, hjelp på gård, vaske huset, passe barn eller annet? Det er bare å spørre alle du kommer på: Naboer, venners foreldre, lærerne og andre du kommer på som kanskje kan ha en passende jobb til deg. Det viktigste er å være aktiv, og husk at alle jobberfaringer er bra å ha, selv om det ofte er småjobber man får til å begynne med.

Heng også opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.

Jeg legger også ved noen artikler under svaret som kan hjelpe deg litt på vei.

Lykke til med jobbjakta!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt