Hopp til hovedinnholdet

Kan dere gi meg litt informasjon om vekter- eller tolleryrket?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg skal nå ta studiekompetanse og tenkte på og bli toller eller vekter, har diabetes så kan ikke bli politi... Er toller eller vekter en jobb det går og leve på resten av livet? Er det noen andre yrker som har noe med sikkerhet og gjøre? Er det vanskelig og bli toller? Om jeg blir vekter, hva kan jeg vidreutdanne med som? Hva er gjennomsnittslønnen til vekteren og tolleren? Kan man velge at man vil være toller på en flyplass eller er det helt random hvor du kommer? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål! Dersom du sjekker ut utdanning.no og søker opp "toller" vil du finne masse info om toller-yrket. Du burde også sjekke ut utlysningen for tollaspiranter her. Dersom du søker opp "sikkerhet" vil du også finne informasjon om yrker relatert til dette. Et yrke som ikke kommer opp i dette søker et fengselsbetjent.

Om dette er yrker du kan leve med resten av livet avhenger i utgangspunktet av deg og hva du trives å jobb med. Dersom du leser litt om yrkene vil du fort se forskjeller som kan bety noe for hvordan du ser deg selv i yrket og fremtiden. Det er antakeligvis noe mer variasjon i tollvesenet og det kan være lurt å ha i bakhodet.

Om det er vanskelig å komme inn på toller-utdanningen avhenger av hvor mange søkere det er. Det pleier å være mange søkere til tollaspirantstillingene, og derfor anbefales det at man har både høyere utdanning fra høgskole/universitet (innen f.eks. jus, økonomi, samfunnsfag, psykologi, språk eller likenende), samt relevant erfaring. Det er også positivt å kunne flere språk.

Grunnlønnen ligger på 280 000 – 360 000 kroner i året som tollaspirant, utdanningen er altså lønnet.  Når du er ferdig utdannet og er blitt tollinspektør, er startlønna på mellom 300 000 og 430 000 kroner. De som tilhører avdelinger med turnus, får også turnustillegg. Du kan også lese om lønnen til vekterne her!

Dessverre vet jeg ikke med sikkerhet hvordan tollvesenet fungerer i forhold til bemanning, men jeg tror stillingene utlyses lokalt. Det betyr at at det ikke er helt random hvor man kommer :)

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb