Hopp til hovedinnholdet

Mange steder ansetter ikke folk under 16 år, kan jeg søke når jeg er 15?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år som gjerne vil ha jobb en plass eller sommerjobb. Problemet er at de fleste steder er det 16 års grense. Jeg er født i desember som betyr at jeg ikke har mulighet for å jobbe en plass som har 16 års grense før det året jeg fyller 17? Må jeg vente til det året jeg fyller 17, eller kan jeg søke om jobb det året jeg fyller 16?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for spørsmål!

Det er sånn at mange steder setter en aldersgrense fordi de tenker at ungdom over 16 er mer moden enn de som er yngre. Det er ikke noen aldersgrense innen jobb som går på å være 16 år, så lenge du er over 15 så kan du gjøre det samme som når du er 16. 

Ungdom over 15 år kan ha arbeid som ikke er til skade for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det betyr at du eksempelvis kan ta butikkarbeid og rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.

Arbeidsgiveren må i hvert enkelt tilfelle ta standpunkt til om arbeidet kan være til skade for deg og plikter og gjøre det som er nødvendig for å ivareta din sikkerhet, helse og utvikling.

Siden du har fylt 13 år kan du utføre "lett" arbeid. Dersom arbeidet er vurdert som lett, kan du for eksempel ta jobb som avisbud eller utføre kontor- og butikkarbeid.

Har du fylt 14 år, kan du også ha annet arbeid som en del av skolegangen din eller i praktisk yrkesorientering. Slike opplæringsprogram skal være godkjent av skolemyndighetene.

Hvis du søker på en jobb der de spør etter noen som er over 16, så kan det være at de ikke ansetter deg, men det skader ikke å søke uansett. Du kan jo forklare i søknaden din at du søker selv om de helst vil ha folk over 16 år, siden du ikke har bursdag før i desember :-) 

Håper svaret var til hjelp! 

Hilsen 

Unginfo i Stavanger i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt