Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når jeg ikke klarer å jobbe?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 20, som har slitt mentalt i de siste 8 årene. Ting har gradvis blitt verre, og jeg har gått til psykolog de siste tre årene. Da jeg var 15 begynte jeg å jobbe, noe som gikk ganske greit, men så rett etter jeg fylte 19, sa det stopp. Jeg endte opp med å forlate skiftet mitt, gikk hele veien hjem, og dro aldri tilbake. Jeg bare klarte det ikke. Jeg endte opp med å ikke ha noen jobb, ingen sommerjobb e.l., men nå er jeg da fulltidsstudent (i USA så kan ikke jobbe her uansett), men foreldrene mine krever at jeg får meg en jobb over sommeren. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare det! Psykologen min her er enig, da jeg så vidt klarer ta del i skolen! Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre; jeg har sosial angst, så jobbe med mennesker er ikke mulig, og jeg har ikke energi eller kapasitet til noe.. Hva kan jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har strevd lenge og er usikker på om du klarer å starte i jobb når du er tilbake fra USA. Det virker som du bekymrer deg mye for dette, og det må være litt strevsomt og stressende for deg å ha det slik. 

Hvis du fortsatt strever mye når du kommer hjem, er det lurt at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Det finnes støtte og hjelp til dem som strever med å finne en jobb og som synes det kan være vanskelig, for eksempel på grunn av angst. Når du kommer tilbake kan du kontakte psykisk helsetjeneste i kommunen eller bydelen der du bor, du finner ofte informasjon om dette på nettsiden til kommunen. Det som også kan være lurt, er å kontakte NAV-kontoret der du bor. Der jobber det rådgivere som har kunnskap om det du strever med og som kan hjelpe deg med å finne gode løsninger. 

Jeg håper du vil søke hjelp og at du får god støtte, og at du klarer å nye oppholdet ditt der du er nå. 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. 

Lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Arbeidsledig - hva nå?

Jobbsøk (colourbox.com/nav.no)

Det er viktig at du raskest mulig orienterer deg i arbeidsmarkedet og søker på ledige stillinger. Start jobbsøkingen med en gang.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser