Hopp til hovedinnholdet

Har fravær på skolen mye å si når jeg skal søke jobb etter studiene?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg har mye udokumentert fravær på skolen. Jeg vet at dette ikke har noe å si når jeg skal komme inn på studier, men har det noe å si når jeg søker jobb etter studiene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for spørsmålet ditt!

Svaret er en slags blanding av ja og nei - med klar hovedvekt på nei. Det kommer litt an på hvilken jobb du søker, og når i livsløpet ditt du søker den. Men i all hovedsak så trenger du ikke å være så bekymret.

Fravær på skolen kan ha litt å si når du søker jobb, men kanskje aller mest om du søker lærlingplass til en bedrift som sisteåret ditt på videregående. Da legger de noe vekt på karakterer og fravær, og du må kanskje argumentere for at du er motivert for lærlingplassen, til tross for fraværet ditt.

Hvis du søker en jobb rett etter skolen, f.eks en butikkjobb, KAN det hende at noen ser på fraværet ditt. Dette kommer an på fra sted til sted - noen bryr seg ikke så veldig, andre bryr seg litt. I dette tilfellet handler det også om å vise dem at du er motivert for å jobbe likevel. Mange sjefer har selv hatt mye fravær på skolen, men vært knallmotivert for å jobbe - så dette pleier å gå bra. I en intervjusituasjon er det like greit å være ærlig på det - å si at man var skolelei, eller hva grunnen var, men at det gjør at man er EKSTRA motivert til å ikke sitte på skolebenken, men heller jobbe, f.eks.

Men du spurte vel egentlig om det har noe å si for jobb etter studiene igjen - og da er svaret at det teller sannsynligvis enda mindre da. Da begynner det å bli noen år siden du hadde fravær, du har et helt nytt studium bak deg som vil telle mye mer enn karakterer/fravær fra videregående. De sjefene som vil være negative til et videregående-fravær da vil sannsynligvis være få. Det finnes et par profilerte konsulent/mediebyråer som sier de ser på vitnemålet fra videregående, steder som McKinsey, Bain og Schibsted. Men det vil ikke være vanskelig å argumentere for at du er en god kandidat likevel, basert på nyere kvalifikasjoner.

Alt i alt - din fremtid er langt i fra ødelagt av fravær på på videregående. Hvis du klarer å unngå fravær, så unngå det selvfølgelig. Men også jeg som skriver dette hadde et veldig høyt fravær i 3.klasse, men hatt et godt og motiverende arbeidsliv uten problemer etter det - og det er hovedregelen.

Bare husk at hvis noen arbeidsgivere spør om det, så handler det bare å vise at du er motivert likevel - at du var skolelei, men desto mer motivert for å jobbe nå. Det er det som teller.

Lykke til, bare spør oss igjen hvis du lurer på noe mer!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb