Hopp til hovedinnholdet

Angst, depresjon og kjønnsidentitet, sliter med å fullføre yrkesfag - hva gjør jeg? 

Annet 18 år
 

Spørsmål

Ok så jeg ble nettopp 18 og nå er jeg veldig lei skole. Jeg droppet ut første året på vg1 og går på vg1 dette året og på bygg og anlegg. Situasjonen min er litt rar da. Jeg har adhd pluss at jeg er en jente som føler meg mer som en gutt. Jeg sliter og har slitt veldig med depresjon og angst. Jeg trives ikke i det hele tatt på skolen. Har nå faktisk vert så mye som 5 uker vekke fra skolen. Jeg føler at jeg er den eneste som har det sånn. Vet ikke om noen andre som har det sånn. Jeg har veldig lyst å få meg jobb som tømrer eller snekkrer men det får jeg høre at jeg ikke får hvis jeg ikke går på videregående.. hva skal jeg gjøre? Jeg orker virkelig ikke mer skole. Får angstanfall av å se på en skole. Går rundt med vondt i magen hver dag fordi jeg bare må tenke på den skolen. Tenker på fremtiden min. Tenker på at nå stryker jeg i alle fagene. Har tilogmed fått lov til å ta dette året på 2 år men fortsatt klarer jeg det ikke. Er det umulig for meg å få jobb som tømrer hvis jeg slutter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det høres ut som du har masse å tenke på. Det er flott at du er åpen om hvordan du har det, og at du klarer å sette ord på det du opplever! At du sliter med å komme deg på skolen er ikke rart når du har det sånn som du beskriver her - det krever mye å være på skolen og når du har mye i hodet på en gang. 

Du skriver at du føler at du er alene om å oppleve dette, men det kan jeg love at du ikke er - selv om hver situasjon er unik.  Enten det gjelder adhd, angst eller spørsmål rundt kjønn - det er flere som har det sånn. Men ofte føles det ikke lett å snakke om disse tingene, og da kan en føle seg alene. Derfor kan det være lurt at å forsøke å prate med noen, for du skal ikke trenge å bære på disse tingene alene. Har du pratet med noen?

Før jeg svarer på spørsmålet ditt om hvordan du kan bli tømrer, så tenker jeg på at det først og fremst må tenke på å prioritere på at du må få det bra med deg selv. 

Du skriver også at du er jente men føler deg som en gutt. Kanskje dette er noe du ønsker å prate med noen om? Du kan for eksempel ringe Ungdomstelefonen på 400 70 777. Der er det alltid noen du kan dele spørsmål og tanker om alt fra seksualitet, til kjønn, identitet, legning, forelskelse, aktivitetstilbud eller eller hva du måtte lure på. Telefonen holder åpent søndag-fredag kl 18.00 - 22.00. Du kan også sjekke ut Ungdomstelefonens chatte-tjeneste ved å klikke her. Den er åpent tirsdag-onsdag kl 18.00 - 22.00.

Videre forteller du at du opplever angst og depresjon. Dette er heller noe du ikke bør sitte med alene. Jeg tenker at noe burde skje for at du skal ha det lettere, å gjøre dette alene er ofte krevende og tøft. Derfor vil jeg anbefale deg å ta kontakt med for eksempel helsesøster, sosiallærer eller rådgiver på skolen din. De skal kunne bidra til å hjelpe deg videre. Du kan også snakke med fastlegen din dersom du ønsker det.

 

Det finnes helsestasjon for ungdom i de fleste kommuner i landet. Det er et gratis lavterskeltilbud for unge hvor du kan møte både leger, helsesøstre og psykolog. Er det ikke noe tilbud i kommunen din, er det antagelig hjelp å finne i nabokommunen.

MEN du lurer på hvordan du kan bli tømrer eller snekker uten å gå videregående. Det er mulig å være det som heter praksiskandidat i ca 5 år, og deretter gå opp til fagprøve og en teoretisk prøve UTEN å ha gått VGS. Men dette krever at du selv må finne en plass å være lærling. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fagopplæringskontoret i ditt fylke for mer informasjon om hvordan du kan gå frem for å bli praksiskandidat. 

Du må også vite at du har rett på tilpasset opplæring på videregående dersom du trenger det. Jeg vil anbefale deg at du prater med rådgiver før du gir utdannelsen din på VGS helt opp! Kanskje dere kan finne en måte å tilpasse opplæringen på? 

Men du, hva med at du nå i første rekke prioriterer deg selv? Før du begynner å tenke utdanning og skole? Det kan være lurt at du tar tak i de tingene som i utgangspunktet hindrer deg i å gå på skolen, før du starter på en ny evi i livet.  

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb