Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli bilmekaniker og deretter boredekksarbeider/roughneck?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16 år. Nå har tiden kommet da jeg bør begynne å tenke på å velge meg et yrke. Jeg går VG1 Tip (teknikk og indistruell produksjon) Jeg har siktet meg inn som bilmekaniker. Men jeg er usikker på om jeg vil jobbe med bil hele livet. Mange advarer meg mot å bli bilmekaniker og sier at jeg heller bør bli elektrikker eller noe sånt. Vi har en del elektro på skolen og jeg kjeder meg i hjel av det. Så nei elektriker blir det ikke. Jeg har tenkt en del på Boredekksarbeider/Roughneck Offshore, det virker ganske interessant. Mye fritid, bra lønn og hardt arbeid. Men kan jeg ta en bilmekaniker utdannelse så senere ta utdannelse som Boredekksarbeider? Jeg liker å skru bil, men har litt lite erfaring, kan lette oppgaver som bremseskift, olje skift, legge om dekk osv.. men har lite erfaring og det gjør at jeg føler en usikkerhet i bilverksteder jeg har jobbet. Selvom jeg får mye skryt fra arbeidere og sjefen selv. Takker for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du har tenkt på ulike muligheter for hva du kan gjøre i fremtiden!

Du skriver at du vurderer å ta fagbrev som bilmekaniker og lurer på mulighetene for å utdanne deg som boredekksarbeider etterpå. I utgangspunktet så har du ikke rett på mer enn ett fagbrev fra offentlig skole. Dersom du ønsker deg to fagbrev så må du være ansvarlig for å ta det siste fagbrevet selv ved å være privatist og søke lærlingplass på egenhånd.

Slik jeg forstår det er det vanlig at boredekksarbeidere har bakgrunn og gjenre fagbrev i brønnteknikk. Så jeg vil nok anbefale deg at du tenker på hva du er mest interessert i og hvordan du ser for deg hva du driver med i fremtiden. 

Her kan du finne mer informasjon om hva som normalt kreves av kvalifikasjoner for å kunne jobbe som boredekksarbeider: www.jobboffshore.no/yrker-offshore/boredekksarbeider-roughneck/

Dersom du har fagbrev i brønnfaget eller boreoperatørfaget vil det nok være lettere å få jobb offshore enn uten fullført utdanning. Du må da gå Vg1 Teknikk og industriell produksjon + Vg2 brønnteknikk + 2 års opplæring i bedrift. Ikke alle fylker tilbyr Vg2 brønnteknikk. Hvis du bor i et fylke som ikke tilbyr dette, kan du søke gjesteplass i et annet fylke. Det betyr flytting på hybel i Vg2 og i læretiden. Vi gjør oppmerksom på at konkurransen blant elevene er meget stor for å komme inne på slike utdanninger. Det betyr også at karakterene fra Vg1 må være svært gode for i det hele tatt å kunne konkurrere seg inn på et slikt tilbud. Ta gjerne kontakt med ditt fylke slik at du vet hvordan de stiller seg til en søknad om gjesteplass i et annet fylke!

Når det er sagt, er du ikke låst til å være bilmekaniker eller boredekksarbeider resten av livet, selv om du tar utdannelsen. Det er mange som bytter jobb flere ganger i livet. Om du fullfører et fagbrev eller svennebrev, har du også rett til å ta Påbygging til generell studiekompetanse når du vil i voksen alder. Da kan du studere på universitet eller høyskole senere, om du får lyst til det.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb