Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Skal holde meg så kort så mulig her. Gikk naturbruk (fiskeri) på vg1. Valgte linjen for vennene mine valgte den og der er lite teori. Ikke for fiskeri interreserer meg. Første året var som forventet. Veldig lite teori og veldig "chill". 2. Året var visst en del mer teori så valgte å bli lærling på fiskebåt noe jeg angrer veldig på. Nå sitter jeg her ett halvt år ut i lærlingperioden og gruer meg til neste dag hver eneste kveld når jeg er på havet. Jeg har gjort en grusom feil og valgt helt feil yrke bare for å passe inn. Har slitt veldig med det psykiske og sliter med å åpne meg for noen, uansett hvem det er ( har prøvd psykolog ) og klarer heller ikke å gjøre det tol foreldrene mine. Hva skal jeg gjøre? Ser veldig mørkt på Vg2 og evt påbygg. Blir veldig depp og sliten av å tenke på hva jeg skal gjør og redd for om jeg gjør en feil imorgen. Hva kan jeg gjøre? Å begynne på noe ny utdanning vet ikke om jeg klarer. Men vet heller ikke om jeg klarer å gjennomføre nå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så synd at du ikke trives med valget ditt.

Vi anbefaler at du ber om en samtale med veileder på opplæringskontoret ditt, før du bestemmer deg for å avbryte læretida. Husk på at det du ser som uoverkommelig kan noen andre se en god løsning på, men da må de først vite at det finnes et problem. Du kan også få veiledning om muligheter for å bytte lærebedrift, hvis det viser seg å være den beste løsningen. Kanskje kan det være et alternativ å bytte til et annet lærefag som bygger på vg1 naturbruk. Du finner noen tips i artikkelen nedenfor.

Hvis du går mot vg3 påbygging satser du på generell studiekompetanse. Hvis du velger bort yrkeskompetanse er det viktig at du først tenker gjennom hva du ønsker å bruke studiekompetansen til. Etter at du har oppnådd studiekompetanse krever det minst tre år med teoretiske studier på høgskole/universitet for å få et yrke. Det høres ikke ut som om du har noe ønske om å studere, og da kan det være bedre å satse på en annen yrkesfaglig utdanning, mens du fremdeles har ungdomsrett.

Med fagbrev vil du også bli kvalifisertfor å søke fagskole, som har kortere, mer praktisk rettede utdanninger.

Håper du bruker tid på å sette deg inn i fordeler og ulemper, og diskuterer løsninger med ressurspersoner rundt deg før du bestemmer deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb