Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg finne jobb som 15-åring?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma har veldig dårlig råd siden hun er alenemor, og jeg må kjøpe nesten alt selv. Det er vanskelig siden jeg nesten aldri får ukelønn, og hvis jeg får er det veldig lite. Jeg føler meg ofte utafor blant venner siden de snakker om alt det de får hele tiden av nye ting. Jeg lurte derfor på om det er noen jobber en 15-åring kan få? For jeg trenger virkelig penger. Jeg vet dere sikkert har svart på dette før, men jeg ser veldig mye yngre ut enn det jeg er, og kanskje de ikke vil gi meg jobb fordi jeg ikke er moden nok eller no sånt. Og i tillegg kan jeg bare jobbe i helgene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er flott at du vil hjelpe til hjemme med økonomien, men du må huske på at det ikke er ditt ansvar. Uansett kan det være fint å ha en jobb ved siden av skolen slik at du ikke er avhengig av ukepenger hjemme og kan kjøpe deg ting du trenger. Når du er 15 år er det noen begrensninger på hva du kan jobbe med og hvor mye (skal ikke være til skade for helsa di, eller hindre deg i skolegangen din). Du kan f.eks. jobbe:

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk
  • på restauranter, pensjonater og liknende
  • i parker, gravlunder etc
  • Arbeidstid for personer som er mellom 15-18 og ikke er skolepliktige, skal ikke overstige 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.
  • Det skal være arbeidsfri mellom kl. 23 og kl 06.
  • Sammenhengende hvileperiode på minst 12 timer.
  • Overtid og nattarbeid er ikke tillatt

Den beste måten å finne seg jobb på når man er 15 år er å oppsøke steder man kunne tenke seg å jobbe. Stikk innom butikker og arbeidsplasser og spør etter daglig leder. Du bør har tenkt ut på forhånd hva du kunne tenke deg å gjøre der, hvor mye du kan jobbe og hvorfor du mener du passer til et slikt arbeid. Ta gjerne med en CV du kan gi fra deg.

Det er også lurt å fortelle venner, bekjente og voksne du kjenner at du er på jakt etter jobb - mange får seg arbeid på denne måten.

Når det gjelder økonomien til familien ellers, kan dere jo sette dere ned og se på hva dere bruker penger på. Kanskje er det noen utgiftsposter dere klarer dere fint uten? Foreldrene dine kan også kontakte NAV for råd og tips dersom det virkelig kniper.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt