Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være lærling et annet sted?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg bor i Møre og Romsdal og går helsefag vg2.Jeg lurer på om det er mulig, å søke på lærlingplass i andre fylker enn Møre og Romsdal? Jeg har også et annet spørsmål om det går å ha lærling året i utlandet som england feks? takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Retten til skoleplass er knyttet til det fylket hvor du har folkeregistrert adresse, men slik er det ikke med læreplass, det kan du ha hvor som helst i landet. Du kan altså gjerne søke på læreplass andre steder i Norge.

Hvis du skal ta fagbrev i Norge må du være lærling i Norge, men det kan være mulig å ta deler av læretida i utlandet:

Eurodyssey er et program for utveksling mellom europeiske regioner. Dette er for ungdom i alderen 18-30 år og innebærer at man får muligheten til å gjennomføre et 3 - 7 måneder langt yrkesopplæringskurs i et annet land. Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner - søknadene som mottas matches med ønskene fra firmaer som ønsker lærlinger. Du kan lese mer på eurodyssee.net.

Hjemfylket ditt kan også ha egne avtaler eller prosjekter som gjør det mulig å ta deler av læretida i utlandet. Sjekk med fagopplæringen der du bor. Be også rådgiver på skolen din om å få hjelp til å finne ut av mulighetene i ditt hjemfylke.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb