Hopp til hovedinnholdet

Hva kan man jobbe med innen tv eller scene, som ikke er de vanlige yrkene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig usikker på hva jeg vil bli, men har veldig lyst til å undersøke ulike yrker. Jeg er veldig glad i skuespill, sang og dans, men jeg er ikke noen danser, sanger eller skuespiller. Hva slags yrker finnes det innenfor dette da? Ikke ressigsjør, kostymedesigner eller tekstforfatter, men hvem andre er med i en musikaloppsetning bak teppe, eller på et filmsett? Heller ikke lys,lyd, sånne kjente ting. Er det noen assistent til scenograf eller medarbeider? Hva slags utdannelse og egenskaper trenger man til dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Så spennende at du tenker på dette. Spørsmålet du stiller er ikke det letteste å svare på, for du nevner jo veldig mange av de yrkene som er med i f.eks en sceneoppsettning :) Men vi kan hjelpe deg litt på vei.

Aller først vil vi nevne nettsiden utdanning.no. Den er kjempefin. Der kan du trykke deg inn på f.eks yrket scenograf. Og nederst kan du finne yrker som ligner på det. Det er en del av de yrkene du nevnte - men kanskje er det noen flere enn du har tenkt på.

Det finnes veldig mange assistenter eller medarbeidere, som du kaller det. I store, kunstneriske oppsetninger trengs det mange som kan hjelpe til med å fikse ulike ting. Spesielt "småjobber" gjøres av assistenter - som å ringe og avtale ting, hente noen, ordne opp. Dette er ikke jobber man nødvendigvis utdanner seg til. Det handler mer om å komme i kontakt med miljøet, melde seg for eksempel opp frivillig først, kjenne rette personer. Så det er ikke så lett å rådgi deg konkret på hvordan du for sånne jobber - bortsett fra å stå på, og komme i kontakt med miljøet når du blir eldre :)

Gode egenskaper i et sånt miljø, bør være en stor interesse for kunstformen, høy energi, evne til å takle stress, og ha mange baller i luften på en gang.

Du merker sikkert at vi ikke er eksperter på å svare på dette - så vi foreslår at du leser mer på f.eks utdanning.no. Enda bedre kan være å kontakte teatre/scener og spørre dem selv - de syns sikkert det er hyggelig å svare, og de kan gi deg mye bedre info enn oss. Så det er en god idé!

Lykke til :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb