Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg først bli sykepleier og gå videre til å ta medisinutdanning?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å bli sykepleier innen psykisk helse. Men om jeg går studiespesialisering med realfag, kan jeg først bli sykepleier og om jeg ikke liker det, gå videre til å ta medisinutdanning og bli psykiater? Og hva om jeg ikke tar realfag, men samfunnsfag og økonomi, blir sykepleier innen psykisk helse men vil ha noe mer utfordrende... Kan jeg ta opp realfag for å bli psykiater? Eller må jeg ta realfag når jeg begynner på videregående nå til høsten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

For å bli sykepleier er opptakskravet generell studiekompetanse. Deretter kan du videreutdanne deg til psykiatrisk sykepleier.

For å begynne på medisin er opptakskravet generell studiekompetanse, R1-matte (eller S1-matte + S2-matte), Kjemi 1 og Kjemi 2 og Fysikk 1.

Du kan altså gå Studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi hvis du vil bli sykepleier, men om du vil gå medisin, er det nok enklest om du velger studiespesialisering med realfag.

Men som du sier, er det også mulig å ta opp realfagene etter videregående, men da kan du ikke søke med førstegangsvitnemål. Da blir det ofte litt vanskeligere å komme inn. 

Du spør også om du kan ta videreutdanning etter sykepleie for å bli psykiater. Det går nok ikke. Sykepleie og medisin er to separate utdanninger, så du må ta medisin fra første år om du vil bytte retning.

Ellers vil jeg anbefale Utdanning.no. Her kan du lese om yrker du er interessert i, som lege, psykiater, sykepleier osv. Du kan også ta en prat med rådgiver på skolen for å få hjelp til å finne en vei som kan passe deg.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb