Hopp til hovedinnholdet

Mamma vil vite pin-koden til bankkortet mitt siden jeg er under 18 år

Jente 13 år
 

Spørsmål

SVAR FORT Mamma sier hun skal vite pinkoden min til bankkortet mitt siden jeg er under 18, er det sant? Mvh Jente 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ja det er sant. Mamma har rett til å vite koden.

Ifølge barneloven (og en lov innenfor denne som vi kaller vergemålsloven), er det slik at dine foreldre har ansvaret for deg, også når det gjelder det økonomiske, frem til du er 18 år. Det er noen unntak - for eksempel at du bestemmer hva du vil bruke egne opptjente penger til, fra fylte 15 år. Men likevel er det slik at dine foreldre må godkjenne at du får bankkort. og de kan også kreve innsyn i både bankkontoen og nettbanken din fram til du er 18 år.

Selv om man selvsagt må finne seg i å bli bestemt over på mange måter når man ikke er myndig, er det likevel slik at foreldre skal gi barna sine mer og mer frihet og mer og mer selvbestemmelsesrett jo eldre de blir. I barneloven, som jeg linket til over, står det blant annet skrevet at foreldrene har rett til å ta avgjørelser for barnet frem til barnet er 18 år - men at de skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen. Når du nå er 13 år gammel begynner du å bli mer og mer voksen, og jeg mener at mamma bør lytte til hva du ønsker, og hun bør ta hensyn til det som er viktig for deg! 

Jeg syns du skal utfordre mamma til å lese denne loven sammen med deg. Versjonen vi har laget her på ung.no (den som er i linken over) er fin og enkel å lese. 

I etterkant av dette kan dere diskutere hva som er bra og hva som er dårlig med at mamma vet PIN-koden din. Hvis du syns det er veldig dumt at hun vet koden til kortet ditt, kan dere kanskje komme frem til andre løsninger som gir mamma en viss oversikt over pengene dine? Hun kan for eksempel få tilgang til kontoen din via nettet? Snakk om hvordan dere kan bli enige, på en måte som både ivaretar deg og ditt behov for privatliv OG mamma sitt behov for å ha kontroll over det du foretar deg økonomisk. Jeg tipper at det er viktig for mamma å passe på deg, og vite hva du driver med, rett og slett fordi hun er glad i deg og vil beskytte deg fra å ta dumme valg med pengene dine. Det er jo ikke bare negativt, eller hva?

Håper dette var til hjelp. Lykke til i praten med mamma. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Bankkort for de mellom 13 og 18 år

Jente betaler med bankkort (colourbox.com)

Dette må du vite om du vil ha bankkort før du fyller 18 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett