Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få lov til å bruke selv tjente penger på det jeg vil uten at pappa aldri skal gi meg noe som koster penger igjen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil bruke 22000kr på et dataspill. Pappa sier det er absurd å bruke så mye penger på noe så unødvendig. Jeg har brukt alle argument jeg har funnet og kommet på. Jeg vil bruke mine egne penger på det. Jeg leste at fra du er 15 bestemmer du over pengene du har tjent selv. Jeg har hatt konfirmasjon og fått penger av det. Når jeg sier til pappa at jeg har rett til å kunne bruke mine egne penger på det jeg vil, truer han bare med å si at han ikke skal gi meg noe mer for hans penger bortsett fra mat og drikke. Det går jo ikke. Hvordan kan jeg få lov til å bruke selv tjente penger på det jeg vil uten at pappa aldri skal gi meg noe som koster penger igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til oss!
Jeg forstår at dette er et viktig tema for deg. Du ønsker å bruke 22000 på et dataspill, noe som din far ikke er enig i. Dersom jeg forsøker å forstå hvordan din far tenker, så forstår jeg at han synest det er veldig mye penger. Dette må være et veldig spesiellt spill siden det koster så mange penger. Du kunne jo kanskje få kjøpt et annet spill som ikke koster så mye, men som kan være i samme kategori?
Når det gjelder dine rettigheter i forhold til økonomi, er det slik at du ifølge vergemålsloven  § 12 har full rådighet over egne opptjente penger eller penger du har fått i gave. Det er altså du som i utgangspunktet bestemmer over dine egne penger, og hva du skal bruke dem på. Men foreldrene kan nekte deg å bruke penger på noe som er klart til skade for deg. Det er også slik at foreldre kan midlertidlig råde over større penge gaver som forelsempel konfirmasjonspenger på den mindreårige sine vegne.
Legger ved artikkkel der du kan lese dette bedre.
 
Det er vanskelig for meg å gi deg noen konkrete råd om hvordan du skal få lov til å kjøpe dette data spillet. Det handler vel om det er verd så mye penger, og hva du får igjen for de pengene?
 
Ønsker deg lykke til!
 
Med vennlig hilsen familieterapeuten.
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill