Hopp til hovedinnholdet

virkelig lyst til å komme inn på arbeidsmarkedet

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på snart 19 år, og skal snart flytte hjemmefra. Jeg har ikke jobb og har bare mulighet til å flytte da jeg får bo i leiligheten til et familiemedlem. Jeg har slitt/sliter litt med sosial angst, og har derfor vanskeligheter med å søke jobb. Jeg begynner å innse at dette er noe jeg må skaffe meg snarest, da jeg trenger disse pengene. Det er ingenting i veien med lysten til å jobbe, for jeg har virkelig lyst til å komme inn på arbeidsmarkedet! Jeg lurer på om dere har noen tips til meg om hvordan dette kan bli lettere for meg? Jeg er sikker på at jeg ville trivdes i en jobb og gjort mitt beste, jeg er bare nødt til å komme meg over denne kneika med søkingen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Så flott at du spør oss om dette. Og det er som du sier selv bare å komme seg over kneika og begynne jobbsøkingen!

Det er uvant å søke jobb for første gang, og det er mye som kan føles skummelt Men når man kommer i gang og gjør det, vil man merke at det ikke var så farlig i det hele tatt. Det er som regel en fin og god opplevelse.

Hva du skriver i søknaden til stedene der du ønsker å jobbe, er viktig. Skriv hyggelig om deg selv og fokuser på at du har kjempelyst til å jobbe akkurat der. Når du er 19 kan du i prinsippet jobbe alle steder som ikke krever spesiell utdanning eller stiller andre spesielle krav. Du kan enten lete etter jobber via nettsider (se artikkelen "slik finner du ledige jobber" under), eller så kan du starte med å ringe/gå rundt til de stedene der du kan tenke deg en jobb (se artikkelen "slik finner du din frste jobb" under).

Du kan også lære mer om hvordan man skal skrive jobbsøknader, hvordan presentere seg når man søker jobber, osv ved å kontakte JobbX. JobbX i Oslo holder nemlig jevnlig kurs for ungdom som skal søke sine første jobber, men de kan også hjelpe deg over telefon eller e-post. Tilbudet er gratis. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Kanskje du kan kontakte dem eller få noen tips på deres nettsider?

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt