Hopp til hovedinnholdet

Er jeg for ung for jobben? Hva skal jeg si på jobbintervju?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, sjekk spørsmålet 99448 for å skjønne dette. Okei, Jeg har hatt en jobbuke(gjennom skolen)på et hotell(altså kjøkkenet). Sistdagen i den jobbuka klarte jeg og imponere de på kjøkkenet om at jeg vile være der lengere og lage mat med de, pluss at tidligere dagene så vart en av lederne imponer av at jeg hadde laget så mye mat fra før. Så sia jeg trivdes der så godt spurte jeg om sommerjobb der, og da sa en av lederne at jeg kunne levere han en søknad og det har jeg gjort, men når jeg leverte den så sa han at det ikke var sikkert at jeg kunne jobber siden jeg var under 16år.Så det jeg lurte på var at: hva kan jeg gjøre for å imponere de mer på kjøkkenet om jeg får jobben? Er det noe ungdomskontakt greier om du skal skaffe deg jobb under 16år? Noen tips til mattriks eller øvelser oppgaver med matlaging? Synes du at jeg er for ung for denne jobben? Hvis jeg kommer i et jobbintervju hva skal jeg forberede meg til og hva skal jeg ikke si? TAKK FOR SVAR!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette hørtes spennende ut, og det virker som du har klart å gjøre et kjempegodt inntrykk der! Så her har du all grunn til å være stolt av deg selv.

Det er litt vanskelig for oss å si hvor viktig det er for jobben at du har fylt 16 år. For noen arbeidsplasser er dette veldig viktig, for andre er det sånn at de helst vil ansette noen over 16 år (eller 18 år), men tidvis gjør unntak. Så vi vet jo ikke hvor viktig det er for jobben din at du er 16, men det vi vet er at du nok har gjort et veldig godt inntrykk på dem, og at de er imponert over hva du har fått til og energien din!

Vi vet jo ikke hvor lenge det er til du blir 16, men hvis du får muligheten kan du godt fortelle dem hvor motivert du er for å jobbe der, og fortelle at du er villig til å stille opp på ulike arbeidsoppgaver frem til du blir 16. Har du litt flaks vil de vurdere deg selv om du er 15. Når man er under 18 er det noen regler for hvor mye du kan jobbe og sånn. Vi legger ved artikler om dette under svaret, i tillegg til artikkel om jobbkontrakt :)

Vi tror du har gjort et kjempeinntrykk på dem, og at de er veldig fan av deg til nå. Dette er veldig godt gjort av deg, uavhengig av om du får jobben der videre eller ikke. Noe av det viktigste for arbeidsgivere er at de ansatte er motiverte og har overskudd, og det høres det ut som at du har i bøtter og spann.

Vi er ingen eksperter på matlaging, og har nok ikke så mange konkrete tips til deg der. Men vi tenker at du kan google noen "kokketips" og mattips for inspirasjon - og ellers tenke at du imponerer dem allerede med holdningen din og iveren din. 

Det blir veldig spennende å se, dette. Hvis de tenker at du kanskje er for ung, kan du minne dem på at det ikke er så lenge til du blir 16, og fortelle at du er kjempemotivert for å jobbe der. Kanskje også spørre om det er andre arbeidsoppgaver du kan gjøre der frem til du fyller 16.

Vi har skrevet noen gode artikler om jobbintervju, som vi legger ved under svaret. Det aller viktigste - og da mener vi aller viktigste - er at du er deg selv under intervjuet. Du trenger ikke å bli stressa eller nervøs. Du virker kjempemotivert for jobben, og det er det aller viktigste for arbeidsgiver. I tillegg kjenner de til deg fra arbeidsuka, så de vet hva du er god på. Vær hyggelig, ærlig, motivert og deg selv :)

Vi ønsker deg veldig lykke til, og er imponert over hva du har fått til. Les artiklene under svaret om arbeidskontrakt, jobbintervju etc. 

Håper du får jobben! :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Aldersgrenser jobb

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Jobbintervjuet - slik får du jobben

jobbintervju (www.colourbox.com)

Få tips til hvordan du forbereder deg til et jobbintervju, og bli kjent med spørsmålene som er vanligst å stille på et intervju.

Les mer

Tre spørsmål du må overvinne på jobbintervju

Jobbintervju (colourbox.com)

De aller fleste intervjuer er hyggelige. Du kommer langt med å være deg selv, puste ut og svare godt. Men det kan også dukke opp vanskelige spørsmål. Her får du noen gode tips til hvordan du kan forberede deg.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest. Her er informasjon om rettighetene dine som ansatt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb