Hopp til hovedinnholdet

Jobbe for å bidra hjemme 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 12 år. Jeg bor i en familie på 6 der vi ikke har så mye penger mamma og pappa prøver egentlig å skjule det. Vi har nok til mat og sånn. Men vi har ikke tid til å bruke penger på ting som vi kan gjøre sammen. Det er mye krangling og jobb hjemme. Jeg er veldig aktiv å de bruker mye penger på meg. Jeg har lyst til å gi dem noe tilbake. Så jeg ønsker meg en jobb så jeg kanskje kan tjene noen kroner til mamma og pappa. Det kan hende att det vil hjelpe oss som en familie. Men det som er problemet er att jeg ikke finner noen jobber får 12 åringer. Tror du at du kan hjelpe meg vær så snill !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Så dumt at det ofte er krangling hjemme. Det er ikke så rart at det til tider blir litt dårlig stemning i familien av å ha dårlig råd. Mange ungdommer skriver til oss om dette. Når de voksne har ekstra med bekymringer i livet sitt, som for eksempel økonomi, kan dette gjøre noe med humøret deres. Og selv om det ikke er meningen, kommer slike bekymringer ut til barna som krangel og kjeft, kanskje fordi de voksne har "kortere lunte" og ikke klarer så godt å slappe av. Og så blir det en litt dum, negativ spiral fordi dere heller ikke har råd til å gjøre ting sammen - noe som gjerne ville hjulpet positivt på familiens kommunikasjon og humør.  

Det du skriver får oss til å tenke at du er en omsorgsfull og ansvarlig jente, som vil gi noe tilbake til foreldrene dine. Det er fint at du tenker på å hjelpe dem, men husk at du ikke skal være ansvarlig for at dere har nok penger til ting. Dette er dine foreldres ansvar å ordne opp i det økonomiske. Og det høres ut som foreldrene dine gjør så godt de kan. Uansett, her kommer det noen tips på veien:

Det er sånn at før man har fylt 13 år så kan man dessverre ikke ta noen fast betalte jobber, men det er ingenting i veien for å tjene noen kroner på å hjelpe andre. Dette vil si at du foreløpig bare kan jobbe hjemme, hos noen i familien, naboer, eller gjennom bekjente.

Du bør eventuelt spørre folk der du bor om de trenger hjelp i hagen, med snømåking, med å male, vaske, passe hunden mens naboen er på ferie, sitte barnevakt eller andre ting. Man kan fortelle venner og familie at man ønsker å tjene noen kroner, eller henge opp lapper i nabolaget for å få oppdrag.

Selv om du tar en ekstrajobb hos en nabo eller lignende, dette er et flott initiativ, foreslår jeg også at foreldrene dine tar kontakt med noen som kan hjelpe dere med det økonomiske. Dette er et voksenansvar. Det går an å kontakte NAV. Det finnes også ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Noe dere kan gjøre sammen som familie, for å få det litt bedre. For eksempel leie kanoer, en hytte eller få støtte til billetter til fornøyelsesparker, museer eller lignende. Dette er bare eksempler, dere må selvsagt finne ut hva dere liker å gjøre sammen. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når dere gjør det, ordner dere opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

I artikkelen under dette svaret kan du lese mer om hvilke aldersgrenser som gjelder for å søke seg jobb og også om jobbsøking når du har fylt 13 år. Da kan du nemlig få betalte jobber så lenge de ikke går ut over helsen din eller hindrer deg i skolegangen.


Vi håper dette var til hjelp. Det er flott at du tar initiativ til å hjelpe familien din. De er jammen heldige som har deg. Lykke til! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, og familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt