Hopp til hovedinnholdet

Kronisk syk og uføretrygd.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei... Jeg er født med en veldig sjelden tilstand i skjelettet mitt som gjør at jeg har kroniske smerter, og vil ha det for resten av livet mitt. Det finnes ingen kur. Jeg har gått nå på AAP i snart 5 år, og har aldri klart å holde på noen av praksisplassene mine da jeg har så vondt. Jeg må dope meg ned på smertestillende for å klare det NAV sender meg ut på... Er dette tilstrekkelig for å bli ufør? Jeg er så sliten, lei, og har så vondt. Værsåsnill gi meg et svar :'(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det øverste er målet for alle syke, er å få tilrettelegging, hjelp og behandling slik at en kan jobbe så mye som mulig. Dette er både for at samfunnet skal fungere og alle skal bidra med de kan. Og for at det vil være godt for den enkelte å jobbe, treffe andre og ha en "vanlig "hver dag. 

 Men for noen går dette dessverre ikke, til tross for at en prøver alt en kan. Det kan jo være at dette er tilfelle for deg. Det kan jeg ikke svare på uten å ha undersøkt deg selv og har kjent hele historien din. 

 Egentlig er AAP en tidsbegrenset ytelse fra Nav i Max 4 år. Men dette kan forlenges, etter en individuell vurdering. 

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din ang dette. Det er fastlegen som skal korrodinere tiltakene og behandlingen du får. I ditt tilfelle må en nok ha uttalelser fra spesialist (i den sykdommen du har). Men du kan be fastlegen henvise deg dit, og ellers hjelpe deg med å søke ufør.

Du kan også si til nav (til din saksbehandler der), det du skriver her; at du føler deg for syk og at det uansett ikke vil bringe noe med de tiltakene de foreslår. For å dokumentere dette, trenger nav altså legeerklæringer og legeuttalelser. Derfor er der viktig at du tar kontakt med legen din når du f eks ikke greier å gå på praksis eller gjennomføre tiltak. Da kan legen din føre dette i journalen, og du har papirer å komme med hvis du vil søke ufør. Alt må dokumenteres.

Selv om man er ufør, kan en få gradert grad av uførhet. Og hvis en blir friskere eller finner godt tilrettelagt arbeid, kan en gå tilbake fra uførhet eller redusere uføregraden sin. For det beste er nok, også for din egen del, at du finner en eller annen måte (om det er gjennom arbeid, praksis, hobbyer eller annet), at du klarer å holde kontakten med "verden". 

Men om du føler at du er for syk til å gjøre dette via arbeid, kan du altså søke om uføretrygd. I ditt tilfelle vil jeg tro at du kan få "ung ufør", noe som er en litt bedre stønad.

Jeg ønsker deg alt godt, og lykke til fremover!

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb