Hopp til hovedinnholdet

Mulig å jobbe i noe innen kunst/tegning uten noen spesifikk utdanning?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

jeg er en simpel gutt, trenger ikke mye, spiser ikke mer en jeg trenger, bruker ikke så mye strøm eller teknologi, og har slutta på videregående, grunnen var at jeg startet på to forskjellige vg1 løp, men det ble bare alt får bortkastet sinnes jeg ( dessuten har jeg også min egen "filosofi" om hvorfor jeg slutta ), nå saken er at selv om jeg har en "deltidsjobb", så lurer jeg bare på om det er mulig å jobbe i noe innen kunst/tegning uten noen spesifikk utdanning i det, som en bok illustratør, tegneserier tegner eller muligvis tegnelærer, jeg vet at arbeids giveren er ikke så glad å høre "er flink til å tegne", men jeg greier å tegne ganske så realistisk når det gjelder anatomi om mennesket eller noen andre skapninger så jeg er sikker på om hvis de hadde sett meg så kunne jeg lett få meg en jobb innenfor det, men hvordan går man frem lurer jeg på, og hvilke forlag er det som støtter slikt, jeg bor ved drammen og aner ikke hvem jeg skal spørre og hvordan, noen råd? og takk på forhån

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så spennende at du er interessert i kunst og tegning.

Det er mulig å jobbe innen kunst og tegning uten noen spesifikk utdanning. Det viktigste er at du finner noen som vil ansette deg eller gi deg oppdrag. 

Det er flere måter å finne oppdragsgivere:

- Du kan melde deg inn i Facebook-grupper. Der blir det både lagt ut oppdrag, og du kan si fra at du er ledig. Noen eksempler på grupper er "Grafill illustrasjon" og "Oppdrag innen film, tv, reklame og foto". Grafill.no er også organisasjonen for illustratører og grafiske designere i Norge. Det kan være lurt å se litt på den siden også, og kanskje melde seg inn

- Du bør lage en egen nettside, Tumblr eller Instagram hvor du viser frem ting du har laget. Da kan det også være lurt å følge andre som gjør lignende ting. 

- Ellers er det lurt å være litt skamløs og by seg frem. Skriv på sosiale medier at du er åpen for oppdrag og jobber. Konakt forlag, magasiner, nettaviser, lokalaviser, nettsider og lignende. Det er mange som trenger kunst, illustrasjoner og så videre.

- Om det er en kulturskole nær Drammen, kan du spørre den også. De kan også ha forslag til andre steder du kan være tegnelærer eller søke oppdrag. 

 Dessverre må man gjøre en del oppdrag gratis eller for lite lønn i starten, men når du har bygd opp erfaring, blir det lettere å be om mer penger etter hvert.

Mange begynner også karrieren med å jobbe frivillig, for eksempel for studentmedier, frivillige organisasjoner og lignende. Du kan snakke med Drammen Frivillighetssentral og spørre om de har forslag til noen som trenger en illustratør eller lignende.

Du nevner også at du har sluttet på skolen. Da kan du også høre om Oppfølgingstjenesten kan være behjelpelig. 

Håper svaret var til hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb