Hopp til hovedinnholdet

Får for lite lønn som lærling!

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 19 år. Jobber nå på barneskole/SFO. Lurer på ganske mye egentlig da ingen svarer meg eller vet noe, men tenkte jeg først og fremst skulle ta opp dette med lønnen. Jeg går lærling på 4 år da jeg ikke har fullført videregående. Jeg fikk først en kontrakt der det sto jeg skulle få 30% første året, så øke til 40% osv. Altså noe av det samme som de andre, bare over 1 år og ikke et halvt. Etter en uke(før jeg begynte) fikk jeg melding om at det var feil, og nå får jeg bare 10%, så 20% osv over et år.. jeg sa at jeg måtte ha minst 5000 om jeg skulle klare meg, og det skulle jegfåmen fikk bare 2000kr da det er det som er av 10%. Lurte på om en arbeidsgiver kan trekke tilbake en kontrakt som er undertegnet før jeg begynner å jobbe? Spurte om jeg kunne få 50% hele lærlingetiden, for har hørt andre får det som 4 års lærling, men det kunne jeg heller ikke. I tillegg får jeg pause på 10-15 min, har jeg krav på halvtime når jeg jobber 7,5 time? Mvh en fortvilet jente 19år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Arbeidsgiveren din er bundet av arbeidskontrakten. Du skal altså ha lønna som er nevnt der. Han kan ikke trekke dette tilbake. Kan hende er det også en tariffavtale som gjelder? Spør tillitsvalgte på jobben din om hjelp.

Du har krav på 30 min lunsjpause hvis arbeidsdagen er over fem og en halv time. Hvis pausen er betalt, må du regne med å bli avbrutt underveis og hjelpe til hvis noe oppstår. Hvis pausen er ubetalt, kan du forlate arbeidsplassen uten å måtte ta ansvar i spisepausen.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb