Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke hvilken utdanning jeg skal velge fremover.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fullføringen 3år på VG i år sommer men strøk på tysk eksamen. Drømmen var å bli advokat eller utdanne meg innen sosialt Arbeid. Tatt litt år pause og slik da jeg fikk en sønn på vg2. Det å ta oppigjen tysk blir tungt og må ta oppigjen en del fag for å studere noe jeg ønsker i samme fylke som barnefar. Vi er ikke lengre sammen men greit å bo i nærheten. Kan studere sosialt arbeid om jeg flytter vekk men blir lagt og bf kan ikke flytte etter Pga han har egentlig firma. Har blitt mer å mer gira på å bli mekaniker. Dette var lenge en Drømm men familien pusha på studiespesialisering da de mente jeg fikk mer igjen for dette, og tjente bedre enn som mekaniker. Jeg lurer nå på hvordan jeg kan bli mekaniker, ser det er mye jobbmuligheter for det. Og om dette er det beste valget? Kan studere sosialt arbeid om jeg får opp snitte men motivasjonen til å ta oppigjen fag er ikke eksisterende selv om jeg også drømmer om å jobbe med barn og ungdom, bare ikke i barnehage eller i skole.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Høres ut som at du har mange gode tanker, og mange ulike ting å forholde deg til! Det er ikke så lett å velge yrkesvei, og det er mange faktorer som kan spille på situasjonen din.

Vi kjenner deg jo ikke, så vi vet ikke hva som er best for deg. Det virker som du har brede interesser og kunne passet i flere ulike yrkesveier. Det er i og for seg en fordel, for selv om du ikke skulle finne frem til akkurat hva du vil nå, så har du mange yrkesaktive år foran deg, og mange muligheter til å prøve deg frem .

Hva som er det beste valget for deg, vet vi ikke. Du har sikkert gjort det allerede, men vi anbefaler å lese mye på utdanning.no om de ulike yrkene og utdanningene du er interessert i. Der står det en god oversikt over studiemulighetene dine. 

Du skriver ikke hvordan mekaniker du er interessert i å bli. Det finnes en rekke mekaniske fag på høgskole/universitet, men hvis du ser på videregående utdanninger, så bruker du opp ungdomsretten din når du fullfører Vg3. Men det går an å høre med fagopplæringskontoret i faget du er interessert i for å høre om de ulike mulighetene dine.

Ellers tenker vi at det kan høres lurt ut å få en time med en rådgiver eller yrkesveileder for å lufte noen av disse tankene. Det fins gratis karrieresentre rundt omkring i landet for deg som er over 19 år. I tillegg vet vi at f.eks UngInfo kan hjelpe med veiledning, og de er også gratis. Hvis du ikke bor i Oslo, kan du kontakte dem på telefon eller mail. 

Du har jo flere spennende veier å gå, og vi kjenner deg jo ikke som sagt. Men det høres ut som en god idé å lese mye på utdanning.no, kontakte aktuelle læresteder med spørsmål, og se etter muligheten for en veiledningstime. I tillegg vil det være bra å snakke med foreldre, venner, barnefar om de ulike mulighetene. Du kommer nok til å se tydeligere rammer av hva som passer deg best etterhvert. 

Lykke til - bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb