Hopp til hovedinnholdet

Jeg måtte slutte i jobben. Burde jeg søke den igjen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 20 år, og har hatt 8 jobber totalt på to år. Jeg sliter med sterk ADD. Den første jobben min hadde jeg som 18-åring i et ganske stort firma som lærling etter videregående. Hadde planer om å ta fagbrev som telekommunikasjonsmontør og fullføre. Skulle gå tre år totalt, og trivdes forsåvidt der. Etter jeg hadde jobbet der ett år mente sjefen at jeg var psykisk syk og fikk meg til å si opp jobben. Det angrer jeg på. Etter det bodde jeg hjemme og flyttet for meg selv med samboer, men ettersom jeg ikke føler meg bra nok og ikke passer inn noen sted så har jeg mistet alt håpet. Jeg vurderer å søke tilbake til denne jobben for de søker nye lærlinger. Men med tanke på at det er samme sjefen så blir jeg usikker. Hva skal jeg gjøre? Føler meg som en byrde hvis jeg sender inn CV og søknad til de igjen.Har fått ganske mye erfaring med en del dårlige sjefer, men denne sjefen var bare god å ha med å gjøre.Nå begynner regninger å hope seg opp siden jeg sluttet i jobben nå.HJELP!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Her skjønner vi at du har mye å tenke på, og vi forstår veldig godt hvis du blir usikker og føler at du mister håper. Det er også veldig leit å høre at du føler du ikke passer inn og ikke føler deg bra nok. Selv om det kanskje ikke er så lett å få øye på nå, tenker vi at arbeidslivet er såpass rikt, stort og variert at det vil være mange steder hvor du kan passe flott inn, og hvor du vil oppleve både trygghet og mestringsfølelse. Og det virker som du tenker og planlegger og undersøker mulighetene - og det er et veldig positivt første steg til å finne frem!

Du forteller at du sluttet i den forrige jobben, men vurderer å søke den igjen. Siden vi ikke kjenner deg så godt skal vi ikke gi deg et konkret råd på hva du burde gjøre, men vi kan lufte noen tanker rundt det. 

Vi tror ikke du skal føle deg som noen "byrde" ved å søke den igjen. Det er en flott ting at unge mennesker vil jobbe et sted, og det tror vi denne jobben også vil se på som positivt og et kompliment.

Samtidig ble jo arbeidsforholdet avsluttet forrige gang, og dette er nok noe jobben kommer til å tenke på. Du skriver at du hadde et godt forhold til denne sjefen, noe vi også tenker er positivt. Siden denne sjefen mente at arbeidsforholdet ikke burde fortsette forrige gang, kan vi se for oss at sjefen ville trengt å snakke med deg om hvordan det kunne gått nå, og hvordan dere kunne gjort det bedre sammen en forrige gang. Dette kan være fint å tenke på for din del også! Hva var det ved jobben som frustrerte deg sist, og er du mer motivert denne gangen, eller har andre ting endret seg slik at du tror jobben vil gå bedre? Vil du kunne klare den bedre nå som du vet mer hva du går til? Dette er eventuelt ting du kan fortelle sjefen.

Siden du skriver at du hadde et godt forhold til denne sjefen, ville vi anbefalt å ta kontakt! Fortell at du har funnet ny motivasjon, og spør om dere kan møtes eller ringes og ta en prat! Det tror vi en sjef bare syns er positivt, og det høres ut som at en sånn prat er viktig for dere før du eventuelt får jobben igjen.  

Så er jo spørsmålet om du passer inn i denne jobben best, eller bør titte deg om etter andre jobber. Dette må jo du også vurdere selv, du som kjenner deg best. Men kanskje er en kombinasjon av dette lurt? Hør med den gamle sjefen din, men titt etter nye ting også? Det er et stort og rikt arbeidsmarked som vi sa, og det er mange steder det du kan passe inn! 

Vi vet heller ikke om du har et nettverk eller noen gode mennesker du kan snakke med om dette. Du kan kanskje få veiledning av oppfølgingstjenesten, som vi i så fall anbefaler sterkt. Og det høres ut som at det er viktig at du får snakket godt med fastlegen din, psykologen din eller nettverket du har rundt deg. Det finnes muligheter for deg med tilrettelegging på arbeidsplass. Dette kan du få mer informasjon om fra ditt NAV kontor.

Vi syns det er vondt å høre at du føler at du ikke passer inn - men syns du skal forsøke videre og ikke gi opp ennå! Du viser tydelige tegn på vilje og lyst, og det er et veldig viktig og flott første steg. Vi ønsker deg veldig lykke til - og ikke nøl med å spørre oss igjen! :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å leve med kronisk sykdom

Gutt tenker (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å være ung og ha en kronisk sykdom. Åpenhet og kunnskap om sykdommen kan uansett gjøre det lettere for deg selv og folk rundt deg.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb